Главните астрономически събития на 2016

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Главните астрономически събития на настъпващата 2016 година ще бъдат пълно слънчево затъмнение на 9 март и рядко астрономическо събитие – преминаването на Меркурий по слънчевия диск на 9 май 2016 година, съобщава Московският планетариум.

Пълната продължителност на явлението ще достигне 7,5 часа (от 14:12 до 21:42 часа). За това време са вероятни просветления дори при облачно време. Като се отчита това, че през май има достатъчно ясни дни, има доста голям шанс да се види това рядко явление.

Следващият шанс да се види Меркурий върху диска на Слънцето ще се появи чак през ноември 20132 година.

През 2016 г. ще има две слънчеви затъмнения – пълно на 9 март и пръстеновидно на 1 септември, и две полусенчести лунни затъмнения на 23 март и 16 септември.

Максималната фаза на пълното слънчево затъмнение на 9 март ще се наблюдава над Индонезия и Океания и за съжаление няма да се наблюдава от България, тъй като се пада през нощта.

Не забравяйте, когато наблюдавате Слънцето в телескоп и други оптични уреди, задължително (!!!) да поставяте слънчев филтър.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори