Главният злодей на световното кино – сър Кристофър Лий

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Сър Кристофър Лий в ролята на Саруман. © New Line Cinema, 2001
Антония Михайлова

В четвъртък стана известно, че е починал английският актьор Кристофър Лий, известен с ролите си във „Властелинът на пръстените“, „Дракула“, „Междузвездни войни“ и т.н.

Главният злодей на световното кино Кристофър Лий бил братовчед на писателя Ян Флеминг, който искал Лий да изиграе ролята на доктор Но, но той не успял да премине пробите. По-късно Лий изиграл друг враг на Джеймс Бонд – Франциско Скараманга от филма „Мъжът със златния пистолет“. сър Кристофър ЛийАктьорът бил личен приятел с Толкин, добре познавал произведенията му и изиграл ролята на Саруман в кинотрилогията „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, в който всички снимки с Лий били проведени в лондонско студио поради затрудненията във връзка с полетите до Нова Зеландия.

През юли 2009 година Лий станал рицар-бакалавър, което му позволило да използва титлата сър. На 5 ноември 2009 година в Бъкингамския дворец се провела церемонията по посвещение на рицарите бакалаври. Поради напредналата възраст на Лий било позволено да не коленичи пред принц Чарлз, който провеждал церемонията, и актьорът бил посветен прав в рицарско звание.

Кристофър Лий в ролята на Дракула.

Кристофър Лий в ролята на Дракула.

През 1957 година Кристофър Лий приел предложението на студио „Хамър“ и се снимал във филма „Проклятието на Франкенщайн“. Тази крачка поставила началото на сътрудничеството на актьора със студиото и в бъдеще Лий се снимал в серия филми на ужасите. През 1958 година Лий изиграл ролята на Дракула в едноименния филм. Той се снимал в 16 филма на студио „Хамър“, като девет пъти изиграл ролята на Дракула.

Актьорът е участвал в повече от 250 филма, от които 69 филми на ужасите.

В ролята на граф Дуку от филма "Междузвездни войни"

В ролята на граф Дуку от филма „Междузвездни войни“.

През 1983 година на екраните излиза филмът „Къща на дългите сенки“, в който участвали четирима майстори на ужаса – Винсънт Прайс, Джон Карадайн, Кристофър Лий и Питър Къшинг.

Кристофър Лий е починал миналата неделя в болницата Chelsea and Westminster Hospital. Решението да се съобщи за смъртта на актьора няколко дни по-късно е било желание на неговата съпруга Биргит Крьонке. Двамата имат брак от повече от 50 години.

Причината за смъртта на Кристофър Лий е спиране на сърцето. Поклон пред паметта му!

Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори