Глобалното затопляне ще става още по-глобално

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Paul Nicklen / National Geographic
Антония Михайлова

Нивото на концентрация на въглероден диоксид в атмосферата на Земята за 2014 година достигна максимум за последните 30 години изучаване, се казва в доклад на Световната метеорологична организация (СМО), цитиран от РИА Новости.

Отчетът се публикува в навечерието на 21-вата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се състои в Париж от 30 ноември до 11 декември 2015 година.

По данни на СМО концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата на планетата продължава да се увеличава, достигайки 143% от доиндустриалното ниво. През Изминалата година в Южна Англия тя е преодоляла отметката 400 частици на милион, тоест 400 молекули СО2 на всеки милион молекули въздух. А в началото на тази година такива данни били фиксирани вече във всички региони на Земята. А в началото на тази година такива данни били фиксирани вече във всички региони на Земята.

Според експертите на СМО нивото на концентрация на въглеродния диоксид в атмосферата през 2016 г. ще се увеличи още, като преодолее отметката от 400 частици на милион.

Такава концентрация на СО2 скоро ще бъде нормална за нашата планета, сигурен е главният секретар на СМО Мишел Жаро.

„Това означава увеличение на общата температура (на Земята), повече природни катаклизми от рода на жеги и наводнения, топене на ледниците, които повишават нивото на моретата и увеличават киселинността на океаните. Това ще случва още сега и ние се движим към неизвестни територии с ужасяваща скорост…

Всяка година говорим, че времето отлита. Необходимо е да действаме сега и да съкратим парниковите емисии, ако искаме да имаме възможност да задържим повишението на температурите до приемливото ниво“, казва той.

Нивата на метан и азотен оксид също са се повишили миналата година, достигайки 1,833 частици на милиард за метана и 327,1 частици на милиард за азотния оксид.

СМО отбелязва, че за последните 25 години концентрацията на СО2, метан и азотен оксид е увеличила с 36% нивото на парниковия ефект за нашата планета. Според прогнозите на експертите от СМО бъдещото увеличение на концентрацията на СО2 ще доведе до още по-глобално затопляне на Земята.

В тази връзка генералният секретар на СМО призовал международната общественост спешно да вземе мерки за съкращаване на парниковите емисии.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори