Потоп в Долината на смъртта (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Death Valley National Park
Антония Михайлова

През октомври 2015 силни бури нееднократно заливали югозападните региони на САЩ. В резултат дори пустинните долини се озовали във властта на мощните дъждове.

Най-дъждовна миналия месец за този регион се оказала неделя, 18 октомври. Благодарение на спътниците на НАСА американските метеоролози са съставили карта на валежите, паднали този ден та територията на щатите Юта, Аризона, Невада, както и над прочутата Долина на смъртта в Калифорния.

В отделни области за 24 часа паднали повече от 70 мм. НАСА пояснява, че това са регионални данни, получени в резултат на дистанционно сондиране, и може да се отличават от данните, получени в резултат на наземни измервания от метеорологичните станции.

© NASA

© NASA

Падането на такова огромно количество валежи за едно денонощие не минало безследно за наземната инфраструктура. Според Los Angeles Times на територията на националния парк в калифорнийската Долина на смъртта дъждовната вода потопила Замъка на Скоти – едно от най-популярните места в парка. Още едно от най-пострадалите от неочаквания потоп място станала долината Амаргос в Югозападна Невада.

3 октомври. © NASA

3 октомври. © NASA

19 октомври. © NASA

19 октомври. © NASA

На две от спътниковите снимки, публикувани от НАСА, може да се сравни как територията на долината Амаргос е изглеждала преди бурята (3 октомври) и след нея (19 октомври). Двете изображения са били получени с помощта на апарата OLI на спътника Landsat 8.

Благодарение на валежите са оросени богато земите на националния природен резерват Аш Медоус – най-големия оазис в пустинята Мохаве. Независимо че силното наводнение довело до повреждането на пътищата към резервата, наносите били разчистени и резерватът бил отворен за посещения за по-малко от седмица.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори