Глобалното затопляне увеличава мощта на ураганите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В резултат на глобалното затопляне се наблюдава увеличение на разрушителната сила на тропическите урагани, а от друга страна – намаляване на тяхното количество, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Climate Change.

Ураганите и циклоните се образуват в резултат на интензивно изпорение от повърхността на океана. Затова, когато повърхността на океана се нагрее повече и съответно – изпарява повече влага, се образуват по-силни бури. Съответно поради глобалното затопляне жителите на крайбрежните области за застрашени от все по-разрушителни стихии.

Но както показват изследванията на метеоролозите Нам-Юнг Канг (Nam-Young Kang) и Джеймс Елшнер (James Elschner) от университета на Флорида, има малка утеха.

Въз основа на почти 30-годишни наблюдения на температурите на повърхността на океана, както и на данни за количеството тропически бури и тяхната сила по цял свят учените са стигнали до извода, че в годините, когато температурата на водата в океаните е била най-висока, действително са отбелязвани най-разрушителните урагани, но общото им количество било по-малко, отколкото в годините, когато водата била с по-ниска температура.

Връзката между силата на ураганите и тяхното количество била най-видима в северната част на Атлантическия океан, а в северната част на Тихия океан в някои случаи се наблюдава обратният ефект – там там нараствала не само разрушителната сила на ураганите, но и тяхното количество.

И едно наблюдение беше отбелязано миналата година от учените: ураганите с женски имена имат по-разрушителна сила, макар и косвено да предизвикват по-малко страх и хората да се оказват по-слабо подготвени.

Изследователите отбелязват, че по-редките, но силни урагани нанасят повече щети от по-слабите, но по-чести. Икономическите загуби от разрушителните стихии са колосални. За жалост тази негативна тенденция в бъдеще само ще се задълбочава, тъй като процесите на глобално затопляне продължават да се развиват, повишавайки средногодишните температури на Земята с всяка година.

Категории на статиите:
Климат · Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори