ГМО сьомга вече на пазара в Канада

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

След 25 години борба със „зелените“ и редица други препятствия, генетично модифицирана сьомга се появи на рафтовете в много магазини в Канада.

Фирмата AquaBounty Technologies вече продава генетично модифицираната риба, след полученото одобрение в края на миналата година. Все още конфликти от различен характер, включително и за етикетите на предлаганата ГМО риба спират продажбите в САЩ, но Агенцията по храните и лекарствата (FDA) е дала разрешение за бъдещи продажби и там.

Сьомгата има два допълнителни гена, които позволяват на рибата да расте по-бързо. Първият позволява на растежния хормон на сьомгата да ускори растежа, а вторият позволява на хормоните на растежа винаги да са в действие. Това е довело до два пъти по-бърз растеж на  генно модифицираната сьомга в сравнение с нормалната сьомга, като при това консумира 20 до 25% по-малко храна.

Този тип сьомга е първият животински ГМО вид, който излиза на пазара. Както може да се очаква това е съпроводено със силни протести на групи за защита на природата, като главното им възражение е, че генно-модифицираната риба може да зарази и останалата част от този вид ако по-някакъв начин излезе извън пределите на фермите, в които е отглеждана.  Създателите на сьомгата ГМО възразяват, че това не може да се случи, защото отглежданата риба е стерилна и различни институции правили инспекции във фермите са потвърдили това.

Силната съпротива срещу ГМО храните не е изненадваща. Макар многобройни изследвания и анализи да потвърждават, че консумацията на ГМО продукти е безвредна, това не може да убеди повечето хора. Въпреки това генно-модифицираната сьомга се продава добре в Канада и това може да окуражи и други фирми да направят нещо подобно с други видове риби или животни.

Категории на статиите:
Генетика

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори