Фантастично: нов уред лекува травми с едно докосване!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сигурно сте гледали научно-фантастични филми, в които лекуват рани и травми моментално, с едно докосване на „магичен“ инструмент от арсенала на космическия кораб. Вече не е нужно да гледаме далеч в бъдещето за нещо подобно, защото в Колумбъс, Охайо, изследователите от Wexner Medical Center създадоха устройство способно да възстановява органи с едно докосване.

Това е чип, който се поставя върху кожата, като използва технология наречена Tissue Nanotransfection (TNT), с която се вкарва определен генетичен код в клетките на кожата. Това трансформира клетките на кожата в такива, каквито са нужни за лечението на конкретното нараняване или болестно състояние. С прилагането на слаб електрически ток ДНК или РНК се инжектират в клетките, които след това се препрограмират биологично, за да се трансформират в най-необходимия вид клетка, нужна на конкретното наранено място.

„Нужна е само част от секундата, просто докосвате с чипа нараненото място, това стартира препрограмирането на клетките“, обяснява Чендън Сен, директор на Центъра по регенеративна медицина в Wexner.

Създаденият уред представя нов неинвазивен подход към генната терапия и препрограмирането на клетки. В изследване публикувано в списание Nature Nanotechnology, учените обясняват за възможностите на този уред, доказани в серия от тестове.

При един от тестовете е бил третиран ранен крак на мишка, при което протичането на кръв през съдовете на ранения крак е било почти невъзможно.

leg

„Ние препрограмирахме клетки от кожата на мишката и ги превърнахме в клетки на кръвоносните съдове. След около седмица забелязахме започналата трансформация“, описва опита Сен. Без да получава друго лечение, две седмици след третирането в крайника на мишката вече е имало напълно функциониращи кръвоносни съдове, а след три седмици кракът е бил напълно излекуван.

Учените обясняват, че тази технология за трансформиране на клетки работи не само с клетки на кожата, но с всяка друга тъкан.

Категории на статиите:
Генетика

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори