Гмуркачи намериха съкровище за 1 милион долара

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Преди 300 години флагмански кораб на испанската флотилия потъва до брега на Флорида. Миналия месец семейство гмуркачи открили част от товара му.

Ерик Шмит (Eric Schmitt) и семейството му са търсили останките на флотилията Tierre Firme, когато попаднали на джакпот, пише Джанет Лии (Janet Lee) за National Geographic.

„Обикновено откриваме дупки, в които има бирени кутийки“, казва Шмит. „Беше абсолютно нереално.“

Шмит попаднал на съкровището, което било само на 5 метра под повърхността на водата и на около 300 метра от брега. Гмуркачът изгребвал натрупал се пясък, когато започнал да напипва златни монети. Съкровището се състояло от 52 златни монети, около 14 метра златни верижки и 110 сребърни монети – колекцията се оценява на 1 милион долара.

Съкровището е стояло на дъното на океана от 1715 година, когато флотилията Tierre Firme била застигната от ураган. 11 от корабите потънали. Сред тях е бил и флагманският кораб Capitana, заради който от десетилетия мястото е любима дестинация за търсачи на съкровища.

Годината е добра за ловците на останки от потънали кораби. Наскоро гмуркащи се археолози идентифицираха кораб до бреговете на Панама. Оказва се, че той също е принадлежал на Tierre Firme. Казвал се е Nuestra Señora de Encarnación.

Група кораби, търсещи останките на малайзиския полет 370, се натъкнали на досега неоткрита сцена на корабокрушение. Само преди няколко месеца гмуркачи открили „загубеното съкровище на капитан Кид“ близо до Мадагаскар, но това откритие е посрещнато от съмнения.

Въпреки че сегашната находка е открита преди няколко седмици, гмуркачите искали да забавят обявяването ѝ, за да съвпадне с 300-годишнината от корабокрушението. Междувременно Шмит и екипът му продължават да работят на мястото, за да открият още от богатствата на Capitana.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори