Големият адронен колайдер е на прага на ново откритие

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Специалистите от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) при увеличение на енергията на Големия адронен колайдер са открили канал на разпад на Хигс бозона на две елементарни частици, което нарушава известните физични принципи, съобщава проф. Алберт де Роек (Albert De Roeck).

В Института за ядрена физика към СО РАН (Новосибирск) се провежда 21-вата международна конференция PHOTON-2015, посветена на изучаването на структурите и взаимодействията на фотона, фотон-фотонните сблъсъци и фотонните колайдери с висока енергия. В конференцията участват 40 учени от Русия, Франция, Германия, Италия, Япония, Китай, Полша, Швейцария и Бразилия.

„Досега Големият адронен колайдер е работил на половин енергия и фактически само е изследвал тази област, но все пак беше открит Хигс бозонът. Съвсем наскоро ускорителят започна да работи фактически на пълна енергия и в бъдеще значително ще увеличава статистиката. За неочакваните сигнали – каналът на разпад на Хигс бозона на електрон и мюон, това нарушава всички физични принципи, които досега са били известни“, казва ученият.

Той отбелязва, че физиците са много предпазливи в обявяването на каквито и да било открития, тъй като е необходимо да се изключат всякакви статистически флуктуации (случайни вероятности) и за потвърждение на откритие е необходимо да се събере достатъчно проверена информация.

„Сега на Големия адронен колайдер има десетки процеси, в които се наблюдава ефектът на ниво три сигма – това вече е вероятност под 1%. Но никой не обявява тези открития, докато не събере достатъчно статистика, проверява се. Чак когато стане ясно, че това не е статистическа флуктуация, тогава цял свят ще разбере, че е направено важно откритие“, казва Де Роек.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори