Готови ли сме за контакт?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© José Antonio Peñas/Sinc
Антония Михайлова

Науката обикновено е критикувана за това, че взема бързи решения за провеждане на експерименти без допитване дали си струва те да се провеждат.

И макар че едни смятат, че философията не се явява наука, други говорят, че учените задължително трябва да вземат под внимание мнението на мислителите, тай като те по-прагматично подхождат към решаването на едни или други въпроси.

Габриел Г. де ла Торе от университета на Кадис решил да зададе въпроса струва ли си астрономите, които продължават да търсят признаци за извънземен живот, да изпращат съобщения от Земята.

С финансиране от НАСА и други аерокосмически агенции през ХХ век човечеството е започнало активно изследване на Слънчевата система и продължава активните опити в търсене на извънземен живот. Повечето големи проекти от подобен род водят началото си от 60-те години, когато астрономът Франк Дрейк насочил радиотелескоп към две звезди, подобни на нашето Слънце, и започнал да търси признаци за наличие на извънземен разум.

Работата на Дрейк е вдъхновила хората за създаването на проекта SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) – инициатива, започната през 70-те години с подкрепата на НАСА. Сега проектът е толкова огромен, че в него вземат участие милиони интернет потребители, които лично обработват научните данни, получени от астрономическата обсерватория Аресибо.

Освен програмата SETI съществува и програма METI (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence – послания към извънземни цивилизации), чиято задача е опит за връзка с представители на извънземни цивилизации чрез радиоканали.

Някои астрофизици, като Стивън Хокинг, например, смятат подобни програми за много рисковани. Според Хокинг човечеството не бива да издава своето присъствие поради опасност да се натъкне на недружелюбна високоразвита цивилизация, странстваща из Космоса в търсене на годна за живот планета.

Де ла Торе на свой ред си задава въпроса могат ли подобни действия да се приемат като решение за цялото човечество и какво може да се случи, ако „някой“ успешно получи нашия сигнал. Готови ли сме ние за подобен контакт?

За търсене на отговор на тези въпроси Де ла Торе е изучил мненията на 116 американски, италиански и испански студенти от различни университети, всеки от които имал знания по астрономия, имал своя представа за религията, вяра и мнение за вероятността от установяване на контакт с извънземен разумен живот.

Извадката от тези мнения показала, че човечеството като вид продължава да не е готово за връзка с извънземна цивилизация.

Независимо от невероятния прогрес в областта на науката и технологиите студентите показали своето незнание в множество аспекти на астрономията. Допитването показало също така, че хората нямат достатъчна подготовка и затова отговарят на поставените въпроси от гледна точка на политически и религиозни възгледи.

„Това пилотно проучване показва, че знанията и общото образователно ниво на човечеството по въпросите за Космоса и нашето място в него са на много ниско ниво. Ето защо космическото съзнание трябва да се насърчава допълнително, за да сме по-наясно с глобалната реалност, която ни заобикаля, използвайки най-добрия инструмент, който имаме на разположение: образованието“, казва Де ла Торе, цитиран от RedOrbit.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

 • Хокинг-Мокинг, винаги съм се присмивал на теориите на учените за контакт с извънземна раса. Всичките им теории са прах и вятър. Те не знаят, но пък учат нас. Слушал съм какви ли не теории, как ние нямало да ги разберем, все едно ние да се опитаме да направим контакт с мравки!?!?! Що за тъп и безумен довод? Ние хлебарки ли сме? Ние изучаваме, планетите, звездите, океаните, слизали сме на най-дълбоките места в океана, имаме хора на космическа станция в космоса, имаме, компютри,телефони, ракети,сувалки… за какви хлебарки говорим? Ние правим, точно това, което вероятно правят и извънземните изучаващи космоса, може да сме на по примитивно ниво, но разбираме и знаем за какво става въпрос, можем да разберем ако ни обяснят и можем да водим диалог с тях и то рационален. Ами това: „“Според Хокинг човечеството не бива да издава своето присъствие поради опасност да се натъкне на недружелюбна високоразвита цивилизация, странстваща из Космоса в търсене на годна за живот планета.““ Първо Хокинг не знае ли, че от както е проведено първото радиопредаване, първото телевизионно предаване, първото пускане на микровълнова печка,телевизор и т.н… от тогава от Земята всяка секунда извират милиони електромагнитни вълни, във всички посоки на вселената и раса с ниво поне колкото нашето ще улови сигналите и веднага ще разбере, че това е сигнал от разумен и развит вид. Ние отдавна тръбиме из космоса че съществуваме и без проекта СЕТИ. Освен това, какво означава годна за живот планета? Годна за нас, но едва ли за тях. Проблема на учените е че не осъзнават, че не планетата се нагажда към живота а обратното. За нас Земята е идеална, но нека си представим, земеподобна планета с вода, топлина, кислород.. но с двойно по-високо атмосверно налягане? За нас вече не е годна, да си представим, че е с двойно по-висока гравитация, примерно 2G, край пак не става, дори да кацнем на нея, няма да можем да излетим на обратно, защото едва ли двигателите на кораба ни ще са достатъчно мощни, за да преодолеят гравитацията а вероятно ще лазим по пода на кораба като змии, защото ще тежим двойно повече. Ами ако планетата е с тройно или четворно по-голяма гравитация? Ами ако атмосверата е отровна за нас, но пък страхотна за местните видове? Годна планета е толкова разтегливо понятие, че е смехотворно да поставяме думата „годна“ през призмата на нашите очи и разбирания за годност.

  Рашко 8 май 2014 12:47 Отговор
  • Рашко, какво е това „Хокинг-Мокинг“? Хайде, давай го малко по-скромно! За Хокинг знае целия свят. А кой знае нещо за Рашко или пък за Парче физик? Аз също не съм съгласен с някои от изказванията на Хокинг. Включително и като физик, имам своите резерви по отношение на някои от идеите му. Но това, както се казва, е въпрос на вкус. Във всеки случай, обаче, този човек винаги е предизвиквал у мен уважение. Я се постави само за момент на неговото място! Щеше ли, ако беше болен от неговото ужасно заболяване, да имаш сили да сътвориш каквото и да е? А той вече повече от 40 години не спира да твори и то все стойностни работи. Успял е да реши едни от най-трудните проблеми на теоретичната физика и със сигурност може да се каже, че е най-продуктивния физик след Нютон. Изобщо, Хокинг е живото доказателство за силата на човешкия дух. Така, че моят съвет е да бъдеш по-внимателен, когато се изказваш за качествата на хора от неговия калибър.

   Парче физик 9 май 2014 08:11 Отговор
  • Моя коментар не бе саркастичен или обиден към Хокинг, напротив! Като съм написал Хокинг-Мокинг, имам предвид учените като слагам на първо място Хокинг а останалия научен свят като „Мокинг“. Тоест от най-големия и всички останали. А самия ми коментар е насочен към целия този научен „елит“, който иска да обясни на останалия свят, колко е малоумен. За това и написах, че хората не сме хлебарки и това, че чудесно бихме контактували с извънземен разум, колкото и невероятно да звучи тона на научният ни свят. Знам прекрасно житието и битието на Хокинг и приноса му към физиката. Изобщо не омаловажавам трудовете му, като за мен в момента той и Мичио Каку другия физик който много харесвам, са двамата, които обожавам да чета. Така, че не си разбрал изобщо смисъла на коментара ми. Което не оправдава мен, защото щом е оставил впечатление у теб, че е неуважителен, значи явно аз не съм се исказал правилно. Всъщност аз просто исках да напиша, че човечеството не е чак толкова „тъпо“ и че опасните извънземни, които искат да ни откраднат планетата може би изобщо нямат нужда от нея, защото това изобщо не е тяхната среда. И е меко казано комично да плашиш някого с нещо, което ти самия не знаеш и не познаваш и образа който си представяш се пречупва през призмата единствено на твоите съждения. Все едно аз ако съм убиец, да преполагам, че и останалите хора са убийци и т.н..

   Рашко 9 май 2014 09:53 Отговор
   • Добре, приемам обяснението, което даваш. Да считаме въпроса за приключен.

    Парче физик 9 май 2014 14:21 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори