Гробницата на Нефертити е в гробницата на Тутанкамон?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Zserghei
Антония Михайлова

Прочутият британски археолог Николас Рийвс е открил на снимки от фрески в гробницата на Тутанкамон следи от две врати, скрити под тънък слой мазилка.

Едната от тях може да води в тайната и до днес неразкрита гробница на царица Нефертити, жена на фараона реформатор Аменхотеп, се казва в статия, публикувана на портала Academia.edu.

Фараонът Аменхотеп, неговата жена Нефертити и синът им Тутанкамон се смятат за едни от най-ярките и интересни владетели на Древен Египет от епохата на Новото царство.

Аменхотеп провежда една от първите в историята на Земята религиозни реформи, опитвайки се да замени класическите богове на Египет и техните влиятелни жреци с култ към Слънцето в лицето на себе си.

Нефертити е смятана за образец на красотата от бронзовия век, а Тутанкамон привлича вниманието на учените и публиката със своята загадъчна смърт на възраст 20 години и недокосната „проклета“ гробница.

Както разказва Рийвс, гробниците на Аменхотеп и Тутанкамон в прочутата Долина на царете са били открити и разкопани още в началото на ХХ век, но археолозите и любителите на древността така и не са успели да открият гробницата на Нефертити.

Фреската на северната стена в гробницата на Тутанкамон. ©  Nicholas Reeves

Фреската на северната стена в гробницата на Тутанкамон. © Nicholas Reeves

Украсата на гробницата на Тутанкамон, продължава археологът, и някои детайли от погребалната му маска говорят, че първоначално всичкото това богатство е било предназначено не за малолетния наследник на трона на двете царства, а за Нефертити, играла ролята на регент през първите години на живота му. Според археолога около 80% от предметите от гробницата на Тутанкамон не са били създадени за него, а за предшестващите фараони и за майката регент.

Освен това в последните години Ривс се натъкнал едновременно на няколко писмени свидетелства за това, че гробницата на Нефертити трябвало да бъде разположена недалече от мястото, където е бил погребан Тутанкамон. Тези свидетелства навели археолога на мисълта, че последният ѝ дом трябва да е някъде наблизо.

Ръководен от тази мисъл, Рийвс започнал да изучава висококачествени триизмерни снимки от гробницата на Тутанкамон, получени от експедицията на културолози от компанията Factum Arte през 2014 г., надявайки се да открият на снимките следи за бъдещи търсения.

Благодарение на тези снимки, на които може да се видят отделни нанасяния на цветове и малки неравности по повърхността, британският учени успял да извърши невероятното откритие – две фрески в западната и северната стена на гробницата съдържат редица канали и следи от врати, скрити под тънък слой мазилка и други материали.

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните стаи. © Nicholas Reeves

Схема на гробницата на Тутанкамон с тайните стаи. © Nicholas Reeves

Тези отвори, както смята Рийвс, може да крият две стаи, които присъстват във всички гробници на фараоните от 18-а династия освен тази на Тутанкамон. В северната стая, според учения, отчитайки „женския“ характер на украшенията и маската на Тутанкамон, може да се крият останките на Нефертити.

В полза на това говори фактът, че мазилката и цветът на стенописите на нейната повърхност значително се отличават по химичен състав от материалите, използвани за украсяването на другите стени на гробницата. Дори цветът на фона на стенописа се отличава – трите други стени са оцветени в жълто-златисто, докато северният таен проход е в бяло и е украсена с модели, които са използвани в по-ранния период от съществуването на 18-а династия.

Причината Тутанкамон да е поставен в същата гробница, в която е Нефертити, може да е внезапната смърт на фараона – архитекти, жреци и т.н. просто не са успели да подготвят гробница за владетеля на двете царства, и са били принудени да го поставят редом до Нефертити.

Естествено, проверката на тази хипотеза изисква жертви и време – учените ще трябва да повредят част от стенописа, за да се убедят, че зад него се крие гробницата на Нефертити или други тайни помещения.

Както отбелязва Рийс, първата проверка може да се осъществи и по безопасен начин, като се освети стенописът с помощта на радар за наличието на кухина. Но дори за това ще бъде необходимо разрешение от властите на Египет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори