Гробници на предшественици на инките са открити в Перу (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Ángel Chávez/La Republica
Антония Михайлова

Археолози са открили в центъра на жилищен квартал в Лима четири гроба, отнасящи се към културата ичма, чиято възраст е повече от 1000 години, съобщава Business Insider.

„Открити са четири гроба на възрастни хора – три жени и един мъж, които са живели в периода от 1000 до 1450 г.“, разказва археологът Изабел Флорес, ръководител на разкопките в комплекса Вака Пуклана (от кечуанското Wak’a Pukllana).

В гробници с пирамидална форма са открити останки на седящи хора, които са загърнати с текстилни дрехи и са обърнати към морето. До останките са открити останки от домашна утвар, по-конкретно керамични съдове и тъкачни аксесоари.

Флорес уточнява, че за първи път са открити гробове на културата ичма. Изследователката изразява надежда, че при разкопките ще бъдат открити и други гробници.

Находката на перуанските археолози доказва, че ичма са населявали включително и територията на съвременна Лима. Културата ичма е съществувала на централното крайбрежие на Перу през 1000-1450 г., докато не я погълнала цивилизацията на инките.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори