Гурмето ще остане без миди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

cupegraf.com
Антония Михайлова

След няколко десетилетия мидите могат да изчезнат от лицето на Земята, твърдят учени. Причина е съчетаването на няколко фактора, предизвикани от климатични изменения – затопляне на водата и снижаване на нивото на сол в Световния океан, както и усиленото отделяне на токсини от морските микроорганизми.

В наши дни блюдата с морски продукти се ползват с голяма популярност – калмари, скариди и раци са съставна част от кухнята на целия Средиземноморски регион, а за мезе към бирата и бялото вино се използват солено-сушените морски дарове. Поради ниската калоричност диетолозите препоръчват употребата на морски продукти за всички, които искат да се хранят правилно и да свалят килограми.

Освен това присъствието на октоподи и омари в менюто снижава риска от възникване на сърдечносъдови болести, Алцхаймер и диабет.

А сега идват лоши новини за любителите на морски продукти – учените смятат, че климатичните изменения могат да оставят човечеството без миди.

Според данни, получени чрез моделиране на климатичните изменения, температурите на морската вода осезаемо се покачват във всички региони на нашата планета. В тропическите региони пък постепенно се увеличава падането на валежи, вследствие на което намалява концентрацията на соли на повърхностния слой на морската вода.

В съвкупност тези изменения ще окажат изключително негативно влияние на морските микроорганизми – бактерии и планктон, – което на свой ред ще се отрази на видовете, стоящи на следващото ниво на хранителната верига. Учените са обезпокоени, че възникващите под влияние на климатичните изменения нови условия могат да са от полза за болестотворните бактерии, а също за мекотелите, произвеждащи смъртоносни паралитични токсини.

Тези отрови може да се натрупват в стриди и миди, като по този начин подлагат на риск здравето на човека.

До тези печални изводи са стигнали международна група учени, изнесли доклад на Третата годишна среща на Обществото по експериментална биология (Society for Experimental Biology Annual Meeting 2015) в Прага.

Мидите са двучерупчести мекотели, обитаващи целия Световен океан и явяващи се важен обект на морската промишленост и развъждане. Този нискокалоричен белтъчен продукт се явява традиционна храна за много народи, живеещи в районите на южните морета. Освен това хората добиват миди с цел извличане на перли.

Освен теориите изследователите представили и резултатите от експерименти по отглеждане на зелени миди в Югоизточна Индия в условия, имитиращи тези, които могат да възникнат след няколко десетилетия поради климатичните изменения. Учените работили на крайбрежието на пристанищния град Мангалор, разположен в индийския щат Карнатака, където отглеждали миди във вода с висока температура и ниско съдържание на сол, а също подлагали мекотелите на въздействието на произвеждащи токсини бактерии и планктон.

В резултат станало ясно, че съчетанието на всички тези фактори оказва рязко негативно влияние върху имунната система и здравето на мидите.

Според водещия автор на изследването Луси Търнър, „коктейлът“ от повишена температура на водата, снижено съдържание на сол и висока концентрация на отрова от микроорганизми представлява съществена заплаха за съществуването на миди на нашата планета.

„Търсенето на морски продукти расте с огромна скорост, освен това съществува тенденция за преход към мащабен добив. Ние знаем, че климатичните изменения ще доведат до изменения в сроковете и продължителността на сезона на дъждовете, което може значително да снижи солта във водата. Това по-скоро ще доведе до увеличаване на токсичното отделяне от планктона и ще направи отглеждането на миди още по-сложно“, казва проф. Търнър.

Изследователката се надява, че получените резултати ще накарат правителствата на различните страни да съставят дългосрочни програми за мониторинг на състоянието на популациите на мекотели. „Индийското правителство трябва да прояви бдителност към контрола на състоянието на крайбрежните води, особено на местата, където се развива промишленост по отглеждане и преработка на мекотели.“

Учените планират да продължат работата и да определят ще окажат ли климатичните изменения аналогичен ефект и върху живота на стриди и скариди.

През декември 2014 година Константин Згуровски, ръководител на морската програма на Световния фонд на дивата природа, заявил, че повишената киселинност на Световния океан също се отразява върху живота на мидите и другите мекотели. Става дума за снижаване на водородния показател Ph, предизвикано от попадането на въглероден диоксид от атмосферата в океана. Както и глобалното затопляне, повишената киселинност се явява следствие от човешката дейност.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори