Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвардски професор: сигналът от дълбокия космос може да е от извънземни

14 февруари 2020 г. в 08:56
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

Мистериозен сигнал се повтаря на всеки 16 дни. Изследовател от Харвард твърди, че може да е с „изкуствен произход“.

По – рано този месец канадски изследователи обявиха, че са открили мощен радио сигнал, идващ от далечна галактика на силни избухвания на всеки 16 дни.

И сега Ави Льоб (за него става дума, разбира се), председател на департамента по астрономия на университета Харвард, заявява пред Futurism.com, че мисли, че една от възможностите е сигналът да идва от извънземна цивилизация.

За да сме напълно ясни, Льоб заявява че сигналът – бързи радио избухвания или FRB (fast radio bursts) – може да е генериран от млади неутронни звезди, наречени магнетари или от друг все още неоткрит естествен феномен.

„Но за момента нямаме категорично доказателство, което дава ясна индикация за естеството на FRB“, пише той в имейл до редакцията. „Така че всички възможности трябва да бъдат взети под внимание, включително изкуствен произход.“

Една от конкретните възможности, казва той, е извънземна цивилизация, която използва лъч енергия, за да превозва карго в космоса и канадските учени са засекли радиацията, която изтича от тази операция.

Льоб подчертава, че е проучвал подобна възможност в изследване от 2017, когато е установил, че придвижването на карго с енергиен лъч би изисквало невъобразимо количество енергия. Всъщност, казва той, подобен лъч енергия, би изразходвал енергията на цялата слънчева светлина, която достига до земята.

„Това предполага гигантски инженерингов проект, далеч по-амбициозен от тези, които имаме тук на земята,“ пише той. „Така че главното технологично предизвикателство е в огромната мощност, която подобен радио лъч трябва да пренася.“

Канадските учени от своя страна заявяват в последващо прессъобщение за откритието си, че „не-професионалисти са предположили, че това може да са съобщения от извънземни.“

Льоб обаче смята, че възможността си заслужава сериозно обмисляне – като допълнение разбира се, към възможността за естествен произход на сигнала. Той подчертава също, че различните радио сигнали (FRB) може да имат различен произход.

Това не е първата извънземна история, в която Льоб участва. През 2018 например, той предположи, че междузвездният обект Оумуамуа може да е извънземен космически кораб.

„Напреднала високотехнологична цивилизация е добро приближение до Бог“, заяви той пред New Yorker по това време. „Да предположим, че взимате един мобилен телефон и го показвате на пещерен човек. Той би казал, че това е интересен камък, защото е привикнал към камъните. Така че сега си представете, че този обект – Оумуамуа – е iphone, а ние сме пещерни хора“.

Източник: Futurism.com.

Категории на статията:
Вселена