Откриха повтарящ се в 16 дневен цикъл радио сигнал идващ от космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Една от определящите характеристики на загадъчните радио сигнали от дълбокия космос, които наричаме бързи радио изблици, (FRB) е, че те са непредсказуеми. Те излизат от Космоса без някаква последователност или причина, без видим модел, което ги прави невероятно трудни за хващане и изучаване.

Сега за първи път астрономи откриха FRB, който се повтаря в постоянен цикъл. На всеки 16.35 дни сигналът с име FRB 180916.J0158 + 65 следва подобен модел. В продължение на четири дни се появяват по два сигнала на всеки час. Тогава затихва за 12 дни и след това всичко се повтаря.

Астрономите работещи по канадския експеримент за картографиране на водородна интензивност (CHIME), наблюдават този цикъл досега общо 409 дни. Все още не знаем какво означава; но може да е още едно парче в сложната главоблъсканица на FRB.

Лесно е да бъдем донякъде обсебени от бързите радио изблици, една завладяваща космическа мистерия, която досега опровергава всякакви опити за цялостно обяснение.

За да се обобщи, FRB са изключително силни енергийни изблици на радиация в радиочестотния спектър, които продължават най-много няколко милисекунди. В този период те могат да изхвърлят толкова енергия, колкото стотици милиони слънца.

Повечето от тях се появяват само веднъж и никога повече не са засечени. Това прави доста трудно проследяването на тези изблици до галактиката от която идват. Някои FRB се повтарят, но в непредсказуема последователност. Те са по-лесни за проследяване до галактиката източник, но засега това не помага много за обяснение на явлението.

Миналата година изследователите от CHIME обявиха, че са открили огромни осем нови повтарящи се бързи радио-взривове, като тогава общо 10 от над 150 FRB източници имаха повтарящи се сигнали. FRB 180916.J0158 + 65 беше сред осемте повтарящи се сигнали, като първоначално не изглеждаше с нищо по-различен. Но докато експериментът CHIME продължаваше, се появи модел на повтаряемост.

Това е вълнуващо, тъй като предлага нова информация, която може да се използва за изпробване и моделиране на това, което би могло да предизвика FRB 180916.J0158 + 65. „Откриването на 16,35-дневна периодичност в повтарящ се източник на FRB е важна улика за естеството на този обект“, пишат изследователите в своята статия.

Други обекти, които демонстрират периодичност, са склонни да бъдат двоични системи – звезди и черни дупки. Периодът от 16,35 дни може да бъде орбиталният период, като FRB обектът е обърнат само към Земята по време на определена част от орбитата му.

FRB 180916.J0158 + 65 е един от малкото FRB сигнали, които са били проследени до галактиката от която идва. Намира се в покрайнините на спирална галактика на 500 милиона светлинни години, в област, образуваща звезди. Това означава, че свръх масивна черна дупка е малко вероятен източник, но е възможно да идва от черна дупка със звездна маса.

„Единичното ограничение за орбиталния период предполага наличието на така наречените двоични системи от вида „черна вдовица “, състоящи се от звезда с ниска маса и мощен милисекунден пулсар чийто вятър отклонява спътника или наличието на масивни звезди със силно ексцентрични спътникови пулсарни орбити „, пишат изследователите.

Алтернативно, ветровете от придружителния обект или приливите и отливите от черна дупка могат периодично да блокират радиацията на FRB.

Освен това не може да се изключи, че източникът на FRB е единичен, самотен обект като рентгенов пулсар, въпреки че изследователите отбелязват, че това обяснение е малко по-трудно за съчетаване с наличните данни. Това е така, защото тези обекти имат колебливо въртене, което произвежда периодичност, но досега не е известен обект, чието колебание е толкова бавно.

А радио-пулсарите, които имат периодични интервали от няколко дни, са с порядък по-дълъг от FRB. Така че все още си остава загадка този повтарящ се сигнал.

Според астрономи много повече FRB може да се повтарят, но да са извън нашия обхват на откриване. И фактът, че FRB 180916.J0158 + 65 изглеждаше повече или по-малко същият като другите FRB, може да означава, че и други повтарящи се FRB също са излъчвани в цикъл, просто още не са открити тези цикли.

Така че, следващата стъпка ще бъде, разбира се, продължаване следенето на FRB 180916.J0158 + 65. Но в същото време би било доста интересно да се провери дали периодичността може да бъде открита и при други бързи радио-изблици.

„Бъдещите наблюдения, силно се насърчават“, пишат изследователите. „Трябва да се търсят периодичности и при други повтарящи се сигнали, за да се види дали явлението е генерично“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори