Хершел показа инфрачервена панорама на Млечния път (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Емисионната мъглявина RCW 120. © ESA/Herschel/PACS, SPIRE/Hi-GAL Project
Антония Михайлова

Екип учени, работещи с данните на космическия телескоп „Хершел“, са публикували панорама на галактичната плоскост на Млечния път. Изображението е получено от наслагване на снимки, събрани за повече от месец непрекъснати наблюдения в инфрачервения спектър.

Данните за обзора са приети за публикация в Astronomy and Astrophysics, а видеоверсията е достъпна на сайта на Европейската космическа агенция.

Обзорът е провеждан в пет спектрални диапазона – 70, 160, 250, 350 и 500 микрона. Сумарно телескопът е провел повече от 900 часа наблюдения и е обхванал около 800 квадратни градуса от небосвода. Публикуваното видео съответства на около 40 процента от Млечния път – 180 градуса дължина и два градуса ширина.

На изображенията се вижда тънка структура от газ и прах, съставящи галактиката – от дифузни междузвездни области до влакна в областите на звездообразуване. Може да се различат както протозвезди в различни стадии от своята еволюция, така и обичайни звезди, заобиколени газови мехури, възникващи под действието на тяхното високоенергийно лъчение.

Авторите на обзора отбелязват, че това е само първата му част. Останалата част от данните ще бъде публикувана в края на годината.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори