Хищен паяк ловува по теорията на струните

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Queensland Museum
Антония Михайлова

На Световния фестивал на науката в австралийския град Бризбейн е представен паяк от нов вид. Животно е способно да тича по вълните и да определи приближаването на плячката по вибрацията на водата.

Учените са нарекли паяка Dolomedes briangreenei – в чест на австралийския физик Брайън Грийн (Brian Greene), един от водещите последователи на теорията на струните, съобщават CNET и Lenta.ru.

Dolomedes briangreenei принадлежи към рода водни паяци Dolomedes. Тялото му е покрито с плътен слой меки тъмнокафяви косъмчета, които се отличават с хидрофобност. Това помака на паяка да се плъзга по водата, а също така да се гмурва и да плува на дъното. Косъмчетата „ловят“ въздуха и предоставят на животно един вид въздушна възглавница, благодарение на която животното е способно да диша под вода.

Както и другите големи представители на рода Dolomedes, новооткритото същество се храни с риби, жаби и попови лъжички. По време на лов паякът се задържа на брега със задните си крайници, а останалите поставя на водата. В такава позиция паякът усеща вибрациите, които оповестяват къде се намира плячката.

Dolomedes briangreenei може не само да определи разстоянието до плячката, но и да оцени нейния размер, а също да различи кога вълната се създава от животно и кога – от паднало листо. Като открие плячка, паякът бързо „тича“ по водата и я хваща с малки щипци на края на „краката“ си. Той парализира уловената жертва с отрова и я избутва на сушата, където я изяжда. За хората обаче отровата на Dolomedes briangreenei е безвредна.

Съществото е кръстено на Брайън Грийн, тъй като търси плячката си с помощта на вибрации – или вълните, с които по-конкретно се занимава физикът.

Теорията на струните се основава на идеята за съществуване на хипотетични едномерни обекти на Планкови мащаби – струни, чието възбуждане се интерпретира като елементарни частици и техните взаимодействия. Тази теория се явява последователно развитие на квантовата теория на полето, която сега е математически апарат за съвременната физика на елементарните частици – Стандартния модел.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори