Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хокинг: Земята ще се разруши до 600 години

9 ноември 2017 г. в 06:43
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:21

Британският физик Стивън Хокинг  многократно е предупреждавал, че ако иска да оцелее, човечеството трябва да колонизира други планети, защото краят на Земята наближава. В последната си прогноза Хокинг е по-конкретен – хората трябва да се изнесат от Земята преди да са минали 600 години.

Главният проблем е експоненциалният растеж на населението на Земята, което се удвоява на всеки 40 години. „Подобен растеж не може да продължава през следващите години. До 2600 година хората ще трябва да стоят рамо в рамо за да имат място на сушата, а потребяваната електроенергия ще нагорещи Земята до червено. Такава ситуация е невъзможна“, казва с компютърно генерираният си глас Хокинг, който страда от нервно дегенеративно заболяване.

Според Хокинг, физическите граници за населяване и изхранване на хората на нашата планета, ще ни заставят да намерим нов дом извън Земята. Хокинг говори и за инициативата Breakthrough Starshot, която предвижда изпращането на придвижвани с лъчи нано – космически кораби на изследователска мисия към звездата Алфа Центавър, най-близката слънчева система до нашата.

Според Хокинг ако бъде създадена технологията на нано космическите кораби, тя ще позволи достигането на Марс за около един час, на Плутон за няколко дни, а за да стигне до Алфа Центавър на подобен космически кораб ще са нужни към 20 години, заяви Хокинг.

Това не е първият призив на Хокинг да започнем да мислим за изнасяне към други звезди. В документален филм на Би Би Си, той говори за нуждата да се колонизира друга планета през идните 100 години. Това трябва да започне със създаването на база на Луната още от 2020 г. смята Хокинг.

Категории на статията:
Вселена