Хората могат да предсказват събития, доказаха учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Способни ли са хората да предсказват събития? Според ново изследване предчувствието без каквито и да било предупредителни сигнали наистина съществува.

Учените от Северозападния университет на Чикаго анализирали резултатите от 26 изследвания, публикувани от 1978 до 2010 г. Били наблюдавани значителни изменения на сърдечните и мозъчните вълни на участниците в експериментите, което говори, че хората предусещали, че ще видят нещо, а това предизвиквало определена реакция у тях.

Макар да е известно, че нашето подсъзнание знае повече, отколкото съзнанието, беше неясно могат ли хората да предсказват бъдещи важни събития, дори ако няма никакви подсказки отвън.

Например човек, който в работата си играе компютърни игри, нахлупил слушалки, не може да чуе влиза ли шефът.

„Но анализът на данните говори, че ако се вслушвате в тялото си, то ще забележите предупреждаващите промени 2-10 секунди преди събитието – обяснява Джулия Мосбридж (Julia Mossbridge), автор на изследването. – Дори ще имате време да отворите работния документ още преди шефът да влезе в кабинета.”

Учените не са сигурни може ли този феномен да се нарече „способност да се предвижда бъдещето”. Те са нарекли явлението „аномална предупреждаваща активност”. Аномална, защото учените не могат да я обяснят със знанията от биологията. Предупреждаваща е, защото предсказва бъдещи физиологични изменения в отговор на важно събитие без каквито и да е знаци, и активност, тъй като представлява промяна в сърдечно-белодробната, кожната и нервната система.

Източник: Science Daily

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори