Хората не са мишки: опровергаха изследването за рака и мобилните телефони

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


„Учените са доказали, че мобилните телефони предизвикват рак“ – подобни заглавия се появиха в медиите миналата седмица. Става дума за мащабно изследване, проведено в рамките на Националната токсикологична програма на американското правителство (NTP).

Изследователите имали нужда от две и половина години, 25 милиона долара и 2500 гризачи, за да обявят: при мъжките мишки, подлагани на радиочестотно лъчение от клетъчна връзка GSM и CDMA, се наблюдавало неголямо увеличение на нивото на развитие на глиом (тумор на главния мозък) и неврином (доброкачествен тумор).

Повече от две години американските изследователи редовно подлагали на излъчването на различни честоти мишки и плъхове от двата пола (включително и бременни самки). В резултат тумори били забелязани само при самци, като на самките или зародишите в утробата лъчението не повлияло. Тези резултати се отнасят само за плъхове – изследователите не успели да разкажат за мишките и обещали да публикуват окончателните резултати към есента на 2017 година.

Много учени реагираха бързо на твърдението на колегите си от Щатите и го нарекоха „безотговорно“, обръщайки внимание на някои аспекти от изследването.

Първо, в експеримента са участвали гризачи, а не хора – все пак нашите организми не са напълно идентични и не е ясно как дозите радиолъчение, получено от плъховете, могат да повлияят на човека. Второ, в хода на изследването цялото тяло на животното е подлагано на лъчение, докато въздействието на телефона върху човека обикновено е ограничено от неголяма площ около главата.

Освен това не са много хората, които използват телефон ежедневно по девет часа поред, отбелязва проф. Кевин Макконъей (Kevin McConway) от Открития университет на Великобритания.

Освен това резултатите от изследването на NTP са били публикувани в мрежата без предварителна публикация в рецензирано научно издание, тоест напълно е възможно след изучаване от колеги в материала да се появят промени или опровержения.

Учените напомнят също за австралийско изследване, публикувано само преди няколко седмици в тясно специализираното издание Cancer Epidemiology.

Експертите тогава разгледали статистиката на заболяванията сред австралийците от 1982 до 2013 година – когато броят на хората, ползващи мобилни телефони, е нараснал от 0до 90%. Не е било установено нарастване на онкоболните в този период в нито една възрастова група. Хората на възраст 70-84 години боледували по-често от рак, но при повечето от тях болестта започнала още преди широкото разпространение на клетъчните телефони.

В същото време опитите на NTP са показали и друг неочакван резултат: плъховете, които получили дози лъчение, живели по-дълго от особите от контролната група. Любопитен факт, който, разбира се, не е достатъчен, за да се каже, че мобилните телефони удължават живота, но едновременно подкопаващ резултатите от цялото изследване, смята Майкъл Лауер (Michael Lauer) от Националния институт за здравето в САЩ (институция, подчинена на Министерството на здравеопазването, включваща 27 института в САЩ).

„Голямата оцеляемост (в условията на радиолъчение), а също предишните материали по епидемиология създават у мен скептично отношение към твърденията на авторите“, пише ученият в своя коментар.

Последният коз на сигурните във вредата на мобилните телефони е списъкът с „вредности“ според Световната здравна организация. През 2011 година СЗО действително е нанесла в него мобилните телефони, а именно в група 2В на възможните канцерогени, чиято безопасност не е била доказана еднозначно (за сравнение в същия списък влиза например и кафето).

А докато изследванията и споровете продължават, с точност е ясно едно: мобилните телефони и други джаджи представляват заплаха за живота, ако се използват зад волана. Сега това е причина за всяка четвърта катастрофа в САЩ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори