Хората поставят отпечатък върху околната среда значително по-рано

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хората са променили съществено планетата много по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи група от световни археологически експерти. Още преди 3000 години, според експертите публикували теорията си в сп. Science, планетата е „до голяма степен вече преобразена от ловци, събирачи на плодове, фермери и животновъди“.

Хората стопанисват, горят гори и пасат кози, овце и говеда. Около 1000 г. пр.н.е., с цивилизацията на маите в началото на Мезоамерика и началото на династията Чжоу в Китай, това, което авторите описват като интензивно земеделие или непрекъснато обработване на земята, вече е „често срещано в повечето региони, където се практикува и до днес“.

Резултатите варират за различни селскостопански практики и различни региони, заяви Ерле Елис, географ и учен в областта на околната среда от Университета в Мериленд, участник в програмата ArchaeoGLOBE. Според него, събраната нова информация изтласква началото и разпространението на предизвиканите от човека големи промени в глобалната среда по-рано, отколкото се смяташе досега, понякога с 1000 или дори повече години.

„Това, което показваме“, казва Лукас Стивънс, който ръководи администрирането на проекта и проучванията на около 250 археолози, на които се основава докладът е, „че има дълбока история, която връща далеч по-назад направеното от хората, далеч по-назад от това, което учени в момента признават“, казва д-р Стивънс, който сега е в Центъра за екологично законодателство и политика в Чикаго.

Проучването е първо по рода си. Археолозите участвали в него са местни и регионални експерти, посветени на определени обекти и времеви периоди. „Никога досега не е имало реални усилия да се събере една емпирична глобална история на използването на земята“, казва д-р Елис. „

Тъй като информацията за миналото дава информация за прогнози за глобални промени в бъдещето, по отношение на климата и използването на земята, доказателствата за предишното използване на земята са безценни, казват експертите. „Това е важен документ“, казва Джон Уилямс, палеоеколог от Университета на Уисконсин, Медисън, който не участва в проекта.

Той казва, че „установява ясно“, че Антропоценът, ерата на човешкото господство над екологичните и климатичните системи на планетата, не е започнал само преди няколкостотин години. „Можете да го проследите хиляди години назад“, казва той.

Историческата база данни за глобалната среда, разработена от Нидерландската агенция за оценка на околната среда и университета в Утрехт, известна като HYDE е набор от данни, който досега е основен ресурс за учените, които прогнозират глобални промени. Според него хората започват да променят планетата много по-скоро, отколкото показват резултатите от новия доклад.

Но човекът, който разработва набора от данни на HYDE от самото начало, Кийс Клайн Голдвейк от Утрехтския университет, също участва и е един от авторите на новото изследване и приветства новата информация. „Ограниченията на HYDE са добре известни. Това е модел, който дава оценки за миналото, които през климатичните промени проектират в бъдещето и се опитват да предсказват бъдещи събития“.

Твърди данни за настоящите и най-нови исторически промени и как те се отнасят към населението се използват за прогнозиране назад, така да се каже, за проектиране на това, което дадено население би направило на планетата в миналото, а с археологията се търсят потвърждения за това. Използването на този метод е добре установено и предвид ресурсите, с които разполага д-р Клайн Голдвейк той дава някакви резултати, но „събирането на емпирични данни от археология, палеоекология, география и др.“, не е възможно, признава той.

Това е често срещан проблем, казва д-р Елис. „Би трябвало да можем да познаем миналото много по-добре, отколкото прогнозираме бъдещето, но наистина не го правим“.

Новият документ е опит за поправяне на ситуацията. Данните все пак далеч не са окончателни, казва д-р Стивънс. По-скоро е първо преминаване, демонстрация на това, което може да се направи. Тя е ограничена от археолозите, избрали да участват в проучването и от конкретния период, който изучават. Но определено коригира други скорошни доказателства, пояснява д-р Уилямс. Според него, прогнозите на HYDE за момента, когато започва глобалната промяна предизвикана от хората, не достигат достатъчно далеч назад.

Документът представлява промяна и за археологията. „Археолозите досега не са успели да представят глобалните промени и своите данни във вид, полезен за учените в“ казва Елис.

„Това се променя с промяната на самата археология. Археологията се придвижва стъпка по стъпка в света на големите данни“, казва д-р Уилямс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори