Хормонът на любовта може и да отрезвява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени от университета на Сидни са изяснили, че въздействието на алкохола върху мишки рязко отслабва след инжекция с окситоцин. Резултатите от изследванията им са публикувани в изданието PNAS.

Окситоцинът, прочутият „хормон на любовта“, е широко известен, тъй като предизвиква у хората чувство на нежност, доверие, благоразположеност.

Смята се, че рязко отделяне на окситоцин протича при оргазъм. Изследвания са показали, че окситоцинът забавя и процеса на стареене при мишки.

Сега станало ясно, че мишки, на които първоначално давали алкохол, а след това получавали инжекция с окситоцин, съхранявали прекрасна координация на движенията, сякаш били напълно трезви.

Майкъл Боуен от университета на Сидни, ръководител на изследванията, обяснява „отрезвяването“ по следния начин: алкохолът забавя дейността на тези части от мозъка, които контролират координацията на движенията, а окситоцинът защитава въпросните части на мозъка от въздействието на алкохола.

Сега учените планират да започнат опити върху хора и да изяснят може ли окситоцинът да помогне на прекалилите с алкохола да съхранят координация на движенията и свързана реч.

В същото време било изказано предложение, че подобно въздействие на окситоцина може да тласне хората към повишена употреба на алкохол, но д-р Боуен смята, че окситоцинът е способен да намали дори потребността от алкохол и че може да се използва при лечение на алкохолизъм.

Впрочем можем да отбележим, че каквито и да са предимствата на окситоцина, той не може да спаси пияния шофьор при среща с пътната полиция, тъй като не снижава нивото на алкохол в кръвта.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори