Хранителните разстройства могат да доведат до престъпление

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ново изследване откри изненадваща връзка между хранителните разстройства и престъпността. Според публикация в списание International Journal of Eating Disorders, жени диагностицирани с някакъв вид хранително разстройство, много по-вероятно ще извършат кражба или друго престъпление, в сравнение с други жени.

Международният колектив е анализирал данни за 960 000 жени и е открил, че сред страдащите от анорексия 12% са имали инциденти свързани с кражба или подобно нарушение, сред страдащите от булимия 18% са имали такива нарушения на закона, докато средно за жените без хранителни разстройства процентът на инциденти е 5%.

Подобно е съотношението и между извършените други престъпления, като сред жените с анорексия са пристъпили закона 7%, сред тези страдащи от булимия 13%, докато сред здравите жени средният процент на прeстъпилите закона е 6%.

Интересно е, че това не е първото подобно изследване, което намира връзка между хранителните разстройства и престъпността. В началото на тази година учени от университета в Киото, Япония са дали на 80 жени с хранителни разстройства да попълнят абсолютно анонимен въпросник, разкриващ поведението им в ежедневния живот. 38% от тях са съобщили, че имат история на кражба от магазин, а 16% са заявили, че имат голямо желание да откраднат нещо при следващото си пазаруване. Японските автори са стигнали до извода, че наличието на хранително разстройство в комбинация с по-нисък социалноикономически статус има сериозно влияние върху поведение, позволяващо кражба от магазин.

В друго изследване, направено също в Япония от Nippon Medical School се показва, че броят на жените с хранителни разстройства, извършили престъпление и попаднали заради това в затвора, расте непрекъснато през последните 15 години. Най-често такива жени попадат в затвора заради кражба от магазин – 63%, след това са престъпленията свързани с наркотици – 24%. Доколкото жените осъдени за кражба на дребно от магазини обикновено нямат криминално минало и антисоциално поведение, учените стигат до извода, че кражбата изглежда е причинена от „обсесивно-компулсивно поведение, дълбоко вкоренено в психопатологията на пациенти с тежко хранително разстройство“.

„Резултатите ни показват, че голяма част от криминалните нарушения на закона от жени са свързани с тежки хранителни разстройства“, заключава Шуянг Яо от университета в Киото.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори