Ново изследване казва: Не си хабете парите за хранителни добавки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Подобно на повечето хора, вероятно и вие имате набор от витаминни и минерални добавки в аптечката си. Всъщност близо 70% от американците приемат добавки, според търговското сдружение на индустрията и Съвета за отговорно хранене в САЩ. Подхранвани от нарастващия фокус върху здравето и „уелнес“ манията, хранителните добавки станаха толкова популярни, че в САЩ вече са индустрия за 32 милиарда долара.

Но дали всъщност приемането на витамини подобрява здравето ви? Няколко проучвания в миналото са установили, че приемането на добавки не е свързано с по-дълъг живот, а сега голямо ново изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, показва, че по-голямата част от хранителните добавки и витамини няма да ви помогне да живеете по-дълго или да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

За да научат дали диетата или хранителните добавки са по-полезни, учените са анализирали 277 клинични проучвания, които са изследвали 16 витамина или други добавки, заедно с осем диети, свързани с опит да се намали рискът от сърдечни проблеми, вариращи от коронарна болест на сърцето до инсулт и сърдечни пристъпи. Като цяло проучванията включват данни за близо 1 милион души по целия свят.

Според Science Daily: “По-голямата част от добавките, включително мултивитамини, селен, витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин D, калций и желязо не показват връзка с повишен или намален риск от смърт или сърдечно заболяване. „

„За целите на първичната превенция няма полза от приемането на някоя от тези добавки, като те не намаляват риска за смъртност от всички причини или смъртност от сърдечно-съдови заболявания,“ казва Прашант Ваишнава (Prashant Vaishnava), кардиолог в болницата Mount Sinai, която не е участвала в проучването.

Въпреки че ефектът се счита за „нисък“, проучването установява обаче, че приемането на добавки на омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт с 8% и риска от коронарна болест на сърцето със 7%. Изследването показва също, че приемането на добавки с фолиева киселина намалява риска от инсулт с 20%.

Има и някои важни изключения, а именно, за бременни жени, които се нуждаят от допълнителна фолиева киселина и желязо и за хора, които имат доказани витаминни или минерални дефицити.

„Ако има известен дефицит на микроелементи, тогава ще се наложи някой да го допълни,“ казва Ваишнава. С други думи, не изхвърляйте хранителната си добавка поради това проучване, още повече ако приемате предписана от вашия лекар или диетолог добавка.

Меган Мойер, директор на клиничното хранене в Stanford Health Care, казва пред изданието Yahoo Lifestyle: „Ако някой дойде при мен и има пълни лабораторни изследвания показващи недостиг на желязо, например, бих препоръчала да вземе желязна добавка, както и да се фокусира върху храни, които имат много от този конкретен витамин или минерал. Телата ни винаги ще използват витамините и минералите, които са в храната много по-добре, отколкото в добавките.“

Мойер добавя, че тъй като Администрацията по храните и лекарствата не може да следи всяка добавка и нейната ефективност, за тези, които ги приемат, е важно да изберат висококачествена марка, която всъщност съдържа съставките и дозата, посочени на етикета.

Също така, само защото витаминните и минералните добавки са без рецепта, не означава, че те винаги са безопасни. Д-р Ваишнава казва:
„Важно е да се разбере, че добавките могат да бъдат вредни, защото могат да взаимодействат с медикаменти – поне в сърдечно-съдовата област. Много пациенти приемат разредители на кръвта, които обаче са известни с взаимодействието си с други лекарства. Така че ние сме много внимателни в това какво приемат пациентите.“

Какво би ви помогнало да живеете по-дълъг и здравословен живот? Най-вече здравословната диета. Както Муйер посочва: „Не можеш да неутрализираш нездравословна диета с хранителни добавки. Достатъчно е да вземем едно хапче и всичко ще е наред, това е неправилния манталитет на повечето хора по отношение на здравето и храненето“.

При разглеждането на диети, които могат да помогнат за подобряване на здравето, мета-анализът установи, че намаляването на приема на сол в частност намалява риска от смърт. „Но това вече беше известно“, посочва Ваишнава. „По-малкото количество приемана сол намалява риска от смъртност от всички причини и в частност сърдечно-съдова смъртност при пациенти с хипертония.“

В крайна сметка изводът е: Ако се храните здравословно, с добре балансирана диета и нямате никакъв дефицит на витамини и минерали, нямате нужда от никакви хранителни добавки или витамини. Не си хабете парите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори