Сърфист засне преследваща го акула (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Most Extreme/YouTube
Антония Михайлова

Това видео е направено близо до плажа Менли в Сидни, където често се срещат хищни риби. Мъжът включил камерата няколко минути след като видял акулата. Тя плувала на кръгове недалеч от неговата дъска.

На видеото сърфистът се опитва да отплува на безопасно разстояние. Както се казва в бележката към видеото, най-важното в такава ситуация е да се запази спокойствие и да не се провокира хищникът.

Как да победите в схватка с акула

Сблъсъците с акули всяка година отнасят човешки живот по цял свят. Експертите споделят съвети как да се предпазим при среща с хищната риба.

Нито един плажен сезон в топлите води не минава без инциденти с участието на акули. И макар общият брой на трагедиите в продължение на десетки години да не се е увеличил, а в някои години дори да е намалявал, все пак става дума за множество загинали или пострадали хора, пише National Geographic.

По данните на специалистите от Музея за естествена история на щата Флорида миналата година по цял свят са фиксирани 72 непровокирани атаки на акули срещу хора (в сравнение със 75 година по-рано).

© Fraser Cairns/Flickr

© Fraser Cairns/Flickr

САЩ се явяват лидер по този показател – 409 случая за последните 10 години. При това на 47-километрова част от крайбрежието на Централна Флорида се случват до 21% от общия брой на всички нападения в света. Сред другите опасни в това отношение щати са Хаваи, Южна Каролина, Калифорния, както и Северна Каролина, където само за последните няколко дни акулите са нанесли тежки поражения на двама тийнейджъри.

Заедно с това, според изчисленията на експертите, шансът да станете жертва на акула е изключително малък – едно на 11,5 милиона. Причината е, че на фона на рязкото увеличаване на броя на плажуващите бързо намалява световната популация на акули. Според приблизителни оценки ежегодно се улавят до 100 милиона акули, а тези риби изключително бавно се възпроизвеждат.

© African Budget Safaris/Flickr

© African Budget Safaris/Flickr

Едновременно човек все по-активно завзема територии, били някога монополни за океанските хищници. Без да спазват правилата за безопасност и прекарвайки във водата все повече време, хората закономерно стават техни жертви.

Например плъзгащите се по вълните сърфисти могат да се възприемат като плячка от акулите. Още един рисков фактор се явява къпането с отворени рани – дори малкото количество кръв, попаднала във водата, може да привлече хищника.

Акулите реагират и на блестящи украшения и дори на бански с определен цвят (черно-бели и черно-жълти). Освен това организаторите на турове в стил „плуване с безобидни акули“ ги хранят, което на свой ред привлича към бреговете и хищни риби.

© candiche/Flickr

© candiche/Flickr

Експертите дават няколко съвета, в случай че вече сте се сблъскали с акула. Единственият ви шанс за спасение е да проявявате активност, да се борите. Колкото и рисковано да звучи това, на първо място трябва да ударите акулата право в носа. В повечето случаи това работи: при неуспех следващото ви действие трябва да е опит да я раните в очите или хрилете – това са най-уязвимите места.

Като профилактична мярка плажуващите и сърфистите не се съветват да влизат във водата по време на или след буря – водата тогава е мътна и акулата няма да бъде много придирчива в търсенето на храна. Достатъчно опасни периоди се явяват и изгревът и залезът, а опасните места са тези, където рибарите изхвърлят във водата рибни отпадъци.

© Justin Henry/Flickr

© Justin Henry/Flickr

Шансът да срещнете акула на многолюден плаж е по-висок, отколкото на безлюден. Например през 2011 година в САЩ сферата на туризма е преживяла упадък и за една година е имало само 29 нападения, докато в предишното десетилетие средно са фиксирани по 39 случая.

И накрая, според статистиката, голям брой атаки се случват именно в почивните дни – това доказва, че акулите само се защитават, реагирайки по единствено достъпния им начин, срещу нарасналия брой дразнители.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
От опит

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори