Иде ера на повсеместен канибализъм, вещае учен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Станфордски професор твърди, че съвсем скоро ръстът на числеността на населението на нашата планета може да доведе дотам човечеството да бъде принудено да започне да се храни със себеподобни.

Пол Ерлих, който предрекъл забвение за човечеството преди 46 години, сега твърди, че днешните демографски тенденции водят към това, че канибализмът ще стане единственият вариант за оцеляване.

Пред Forbes Ерлих изразява мнение, че недостигът на ресурси ще бъде толкова сериозен, че ще се наложи хората кардинално да променят навиците си в храната и селското стопанство.

„В близко време ще бъде съвсем нормално да се храниш с тела на мъртви, защото хората повсеместно ще гладуват“, казва той и добавя, че човечеството стремително се движи в тази посока.

„С други думи, за 45 години населението на планетата ще се увеличи с 2,5 милиарда души, което ще доведе до война за ресурси“, казва ученият.

Ерлих е широко известен с работата си „Демографската бомба“, публикувана през 1968 година. В нея ученият призовал да се вземат мерки за контрол над числеността на населението, за да се предотвратят глобални кризи, свързани с пренаселване.“

„През 70-те години светът ще претърпи глад – стотици милиони хора ще гладуват – предсказваше той. – Нашите деца ще наследят съвсем друг свят, свят, в който стандартите, политиката и икономиката от 60-те години няма да са приложими.“

Ерлих твърди, че опасността от пренаселване отново нараства. Той обвинява за това републиканците и медиите, че не предприемат достатъчно активни мерки.

„Ние всички трябва да ядем и удовлетворението на нашите потребности може да бъде много разрушително“, отбелязва Ерлих.

Етичните въпроси, свързани с това, как отглеждаме добитъка, са важни, но са сравнително тривиални в сравнение с вредата, която нанасят нашите животоподдържащи системи.

„Мисля много повече за хората, защото аз съм човек“, казва ученият. В съавторство с Майкъл Тобиас той е написал нова книга със заглавието „Надежда за Земята“.

„Старахме се да подходим с оптимизъм в работата над книгата – казва Тобиас. – Аз наистина смятам, че сме способни да избегнем най-лошия сценарий.“

Той добавя, че млади инвеститори могат да помогнат да се намери ключ към решаване на проблема, като инвестират в технологии, способни да го решат.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори