Игрите на атмосферата: По-далече от мълниите!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Tim Booth
Антония Михайлова

Мълнията не се явява най-смъртоносното творение на бурите. Внезапните наводнения, предизвикани от проливните дъждове, отнемат живота на много повече хора, отколкото мълниите.

Но мълниите от типа „облак – земя“ водят до възникване на горски пожари – още една не по-малко сериозна заплаха за живота на хората и за целостта на имуществата. Достатъчна е само една буря, та стотици, а понякога дори и хиляди мълнии, носещи невероятна топлинна и електромагнитна енергия, да предизвикат обширни пожари.

През юни 2008 година необичайно силна гръмотевична буря изненадала цяла Северна Калифорния – удари от мълнии предизвикали рекордните за щата брой пожари – 842.

Изсушените от Слънцето гори и поляни, както и незащитените от вятъра региони на първо място страдат от пожари, предизвикани от мълнии. Такива пожари са един от елементите на природния цикъл за възобновяване на флората по тези места. Дъждовете, росата, снежната покривка и други валежи могат да задържат разпространението на пламъците.

Но при така наречените сухи бури дъждовните капки се изпаряват, без да достигнат земята, което позволява на пожарите бързо да се разгарят и да се разпространяват на значителни територии. Горещият и гъст черен дим се издига нагоре, в резултат на което могат да се образуват пирокумулативни („огнени“) облаци.

Възходящите потоци въздух носят със себе си водни изпарения (пари) от изгорената растителност, които се охлаждат и кондензират в тъмни, ниско висящи облаци. В тези облаци също могат да се образуват разряди, предизвикващи пожари.

Дърветата, които често се явяват най-високите обекти на местностите, по естествен начин привличат мълниите. При попадане на мълния в дърво степента на нанесените увреждания зависи от това, по какъв път идва тя. Мълнията протича по пътя на най-малкото съпротивление, което в случая с дървото означава зоната с най-голямо съдържание на влага.

Обикновено тази зона се намира непосредствено под кората. Ако мълнията премине в зоната под кората по посока отгоре надолу, обратният разряд сваля колата от ствола на дървото, образувайки дълъг белег.

Най често след такъв удар на мълния дървото оцелява. Мълния, която преминава по посока отгоре надолу по центъра на ствола на дървото, води до мигновено преобразуване на цялата влага на дървото в газ, в резултат на което дървото напълно се разрушава, разкъсвайки се на части.

Мълния от типа „облак–земя“ може да повреди и дори случайно да пусне ракета. През 1987 г. мълния попаднала в ракетата „Атлас Центавър“ (като полезен товар тя носела спътник за свръзка) в Канаверъл, щата Флорида (САЩ).

Електрическият разряд повлиял на работата на компютъра, управляващ полета. В резултат компютърът рязко изменил траекторията на движение на ракетата, което предизвикало силно отклонение на нейния нос и опашка. Непилотираната ракета започнала да се огъва като опашка на риба. Създадените от това движение претоварвания буквално разкъсали ракетата на парчета.

През 1969 г. най-големият за цялата епоха на усвояване на космическото пространство удар на мълния поставил под заплаха живота на тримата астронавти на космическия кораб „Аполо 12“ Когато малкият космически кора се устремил към Космоса, носен от масивна ракета „Сатурн“, удар на мълния извадил от строя жизненоважни електронни уреди. За щастие добре подготвените астронавти успели да възстановят управлението на кораба.

Въздействие върху човешкия организъм

Директното попадане на мълния в човека води до смърт. Организмът на човека и на другите живи същества е прекалено малък и крехък, за да противостои на тази сила на природата.

Напомняме, че мълнията освобождава повече топлина от повърхността на Слънцето и притежава достатъчна мощ, за да унищожи дърво изцяло.

По време на непряк удар на мълния невидимото електричество преминава по земята до близки предмети, а след това удря през тялото на човека в продължение на няколко милисекунди. Това време е достатъчно, за да предизвика сериозни и нелечими травми при повечето оцелели (практически при 75% от тях, според резултати от изследванията на д-р Елизабет Хърбо, френски експерт травматолог, изучаващ случаите на попадане на мълнии в човека).

Да разгледаме типичен случай на такова попадане с пример Шери Спейн. В горещ влажен ден на август 1989 година учителката по история тренирала волейбол в Мемфис (щата Тенеси, САЩ). Когато започнала буря, тя взела пакет чипс и излязла на улицата, за да се разхлади, пък и да погледа проявата на природната сила.

В миг мълния ударила желязната врата зад нея, преминала през задната част на черепа ѝ и излязла през десния ѝ крак в земята. Ударната вълна подхвърлила омекналото тяло на учителката във въздуха, а пакетът с чипс се взривил.

За около минута изглеждало, че Спейн е мъртва или парализирана, но скоро тя дошла на себе си. Шери получила сериозни и нелечими травми – ослепяла с едното око, почти напълно оглушала с едното ухо, започнали проблеми с работата на сърцето ѝ, мускулите от дясната страна на тялото отслабнали, увредил се главният мозък.

Спейн завинаги загубила памет за осем години от своя живот, включително за раждането на четирите си дъщери. Тя престанала да различава цифри и букви, наложило ѝ се от нулата да започне да учи математика и четене. Опитала се отново да учи история, но не успявала да запомня факти.

В крайна сметка Спейн се върнала към преподаването. Но за това били нужни много месеци напрегната работа, картотека от подробни бележки, помощ от семейството ѝ и съчувствие от учениците, които ѝ помогнали да преодолее всички трудности.

Науката за травмите, получени от удар на мълнии, и тяхното лечение се нарича кераунопатия. Тази наука е помогнала да се подобри качеството на живот на хора, пострадали от мълнии (Kerauno от гр. означава „мълния). Вземайки под внимание сериозността на травмите, нанасяни от ударите на мълнии, най-добрата стратегия е да стоим по-далече от тях.

Правила за безопасност

Ако чуете гръм, това означава, че се намирате в пределите на досегаемост на мълниите. Дори ако не чувате гръм или не виждате дъжд, вие все още можете да се намирате в зоната на поражение.

Мълнията се привлича към най-високите обекти на местностите, независимо дърво, сграда или човек, стремейки се по най-краткия път да достигне земята. Затова е важно да спазвате някои правила за безопасност, за да се защитите от удар на мълния.

Бенджамин Франклин е изобретил грамоотвода – висок метален прът, монтиран на покривите на сградите. Гръмоотводът не спира мълнията. Той само предоставя на разряда най-простия и безопасен път за достигане на земята.

Металният прът на покрива на къщата и медната или алуминиева решетка, заровена около сградата, притежават висока електропроводимост. На снимката по-долу  е показана горна част на гръмоотвода, изобретен от Бенджамин Франклин (от колекцията на Института „Франклин“ във Филаделфия, щата Пенсилвания).

Мълнията, възникваща на предния край на бурния фронт, може да измине в обратна посока повече от 100 км. По данни на Националната лаборатория за изследване на ураганите (NSSL) мълния рекордьор в Централен Тексас, САЩ, преодоляла разстояние от 190 км. Такива мълнии с голям радиус на действие от типа „облак – въздух“ могат да предизвикат ефекта „гръм от ясно небе“, когато мълнии се виждат в безоблачното небе.

Когато мълнията удари много близо, косите на тила ви може да настръхнат и да усетите леко изтръпване на кожата. Това е реакция на организма към нарушения баланс на електрическите заряди във въздуха.

Гръмоотводът на Бенджамин Франклин.
© The Franklin Institute

Ако подобно нещо ви се случи, бъдете внимателни! Специалистите съветват да се свиете колкото се може по-близо до земята, но не да легнете на нея. Тъй като мълнията преминава през земята, приседнете на петите си така, че само стъпалата ви да докосват земята. Тази мярка за безопасност няма да ви е от никаква полза, ако мълнията удари във вас или в близък обект, но ще намали шансовете ви да станете „гръмоотвод“.

Основното правило е следното – ако сте попаднали в буря, станете най-малко привлекателна мишена за мълнията. По-долу са изброени занимания, в които можете да бъдете въвлечени по време на гръмотевична буря, в реда на намаляване на риска.

  • Намиране в открито поле. При липса на дървета, кули или сгради човек става най-високата мишена (и най-краткият път към земята) за мълнията. Ако се намирате на улицата по време на буря, влезте в сграда или седнете в автомобил. Металното купе на автомобила действа като гръмоотвод и благополучно отвежда електрическия разряд в земята. Стойте по-далече от дървета, тъй като те привличат мълниите поради своята височина.
  • Плаване с лодка или плуване. Водата е добър проводник на електричество, а това значи, че ударите от мълнии протичат  бързо и дълбоко. Излезте от водата, отстранете се по-далече от брега и се изтрийте до сухо.
  • Работа с тежка селскостопанска или пътна техника. Тези машини са направени от метал, който добре провежда електричество. Металът осигурява безпрепятствен път към земята за мълниите. Затова стойте по-далече от всичко метално, включително от старите тръбопроводи във вашия дом. (В новите сгради тръбопроводите обикновено са от пластмаса, а не от мед или чугун.)
  • Игра на голф (и други спортни игри на открито). В този случай имаме съчетание на няколко фактора – открито пространство, метални щеки и играчи, които не в пълна степен осъзнават надвисналата над тях опасност. Ако играете на открито, не пренебрегвайте опасността, която носи със себе си бурята. Какъвто и спорт да играете на улицата, при първия проблясък на мълния прекратете играта и се укрийте в помещение. Същото се отнася и за феновете. Има случаи, когато те са загивали от удари на мълнии само защото са седели на метални скамейки или са се опирали на метални огради.
  • Разговори по телефона. Мълниите могат да преминават през телефонни жици по  пътя към земята. Затова по време на буря по-добре е да не използвате домашния телефон. Клетъчните телефони обаче са безопасни.
  • Ремонт или експлоатация на електроуреди. Устройствата за защита на компютрите от скокове на напрежението не са способни да спрат мълнията. По време на бури е необходимо да изключите електроуредите, а още по-добре – да издърпате щепселите от розетките.

Всички посочени мерки са особено важни, когато местните метеорологични служби предупреждават за силна буря.

Независимо от таящите се в нея опасности мълниите имат и положителни страни. Утре в поредицата „Игрите на атмосферата“ ще разберем какви са те и ще се запознаем с още един феномен – „мръсните бури“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам · Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори