Елън Мъск дава $10 млн., за да остане изкуственият интелект под контрол

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Илон Мъск ©Daily Tech
Димитър Димитров

Елън Мъск (Elon Musk), човекът зад Tesla Motors, SpaceX и Hyperloop, ще даде 10 милиона долара в стипендии за 37 различни проекта, които ще целят да държат изкуствения интелект под контрола на човечеството, пише ZMEscience.

С продължаващото развитие на компютрите и все по-нарастващия интерес към изкуствения интелект идва време да се запитаме дали ще продължим да съумяваме да контролираме творенията си и дали те ще продължават да работят за човечеството.

Не само Елън Мъск, но и Стивън Хокинг (Stephen Hawking), и Бил Гейтс (Bill Gates) изразяват притесненията си, отнасящи се до бъдещето на изкуствения интелект.

„Изкуственият интелект ще започне да съществува самостоятелно, ще се препрограмира все по-бързо“, казва Хокинг. „Хората са ограничени от бавната биологична еволюция и няма да може да се състезават с машините.“

Всъщност все повече учени започват да се притесняват от създалата се ситуация.

„Има причини да смятаме, че свободното и нерегулирано производство може да създаде огромни опасности. Две от причините са безотговорните правителства и възможностите на технологиите сами по себе си“, казва Ник Бостром (Nick Bostrom) от Оксфордския университет.

„Фокусът ще попадне върху дългосрочното влияние на изкуствения интелект, стратегическите изводи за времето, когато роботите надминат човечеството и политическите действия, които целят да намалят потенциалните рискове на технологиите.“

Но дори и да не се страхувате от нещо подобно, субсидиите на Елън Мъск представляват сериозна инвестиция в изучаването на небиологичния интелект. Мъск ще финансира 37 проекта, които може да видите тук.

„Това са водещи изследователи в сферата на изкуствения интелект, които казват, че безопасността е важна“, казва Мъск. „Съгласен съм с тях и затова давам 10 милиона долара, за да подкрепя изследванията, които целят изкуственият интелект да продължи да бъде полезен на обществото.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори