Как ще изглежда Земята през XXVI век?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Ако можехте да се върнете пет века назад във времето, щяхте да видите процъфтяващата империя на ацтеките в Централно Мексико, току-що нарисуваната Мона Лиза в ренесансова Европа и значително по-ниски температури в Северното полукълбо.

Но какво щеше да е, ако можехме да видим Земята 500 години в бъдещето? Дали светът през XXVI век би бил толкова различен, колкото би изглеждал XXI век за хората от XVI век. За начало какъв би бил климатът?

В зависимост от това, кой питате, XXVI век ще бъде или леко хладен, или ужасно горещ. Някои компютърни модели предричат, че до 2500 година климатът ще е значително по-хладен. Други проучвания казват, че сегашните климатични промени и продължаващото използване на горива ще затоплят планетата до температури, които не позволяват човешки живот.

Някои експерти свързват началото на климатичните промени, причинени от човека, с индустриалната революция – началото на XIX век, а други – още със земеделските практики от праисторически времена. Което и да е вярно, истината е, че инструментите, които хората изобретяваме, променят заобикалящата ни среда.

Експертът по теоретична физика и футурология Мичио Каку предрича, че до 100 години човечеството ще направи скок от цивилизация тип 0 към цивилизация тип 1 по скалата на Кардашев. С други думи, ще се превърнем във вид, който може да използва цялата енергия на планетата. С такава огромна мощ хората от XXVI век ще бъдат господари на чистата енергия (термоядрен синтез и слънчева енергия).

Нещо повече, хората ще са способни да контролират климата на планетата. Физикът Фриймън Дайсън предрича, че скокът ще се случи след 200 години.

След XVI век технологията, която човечеството създава, се подобрява експоненциално и вероятно това ще продължава и в бъдеще. Физикът Стивън Хокинг смята, че до 2600 година на всеки 10 секунди ще излизат по 10 нови статии по теоретична физика. Ако Законът на Мур остане верен, то повечето проучвания ще бъдат правени от интелигентни машини.

Какви други технологии ще оформят света през XXVI век? Футуристът Адриан Бери смята, че продължителността на живота ще стигне 140 години и фактът, че ще можем да „запаметяваме“ личността си на дигитални носители, ще ни даде един вид компютъризирано безсмъртие. Ще сме изследвали изцяло океаните, ще има колонии на Луната и Марс, а Далечният космос ще бъде изследван от роботи. Какво ли ще се случи след това?

How Stuff Works

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори