Индонезийски вулкан оцветява нощта в брилянтно синьо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Вулканът Кава Йен, източна Ява, Индонезия
Ивайло Красимиров

Сякаш роден в сценария на научнофантастичен филм, вулканът Кава Йен в източната част на индонезийския остров Ява свети нощем с ярко синьо сияние. Това е феномен, който е различен от всички други вулкани на планетата, но малко наука може да обясни мистерията.

Червена лава, син пламък

Разтопената скала, която се излива от вулкана е като всяка друга: свети в ярко червено, жълто и оранжево. През деня пушекът, който се издига от пукнатините в земята изглежда бял като всеки друг вулкан. През нощта обаче, пейзажът е озарен от ярка синя светлина, която може да съперничи на най-странните феномени.

Ефектът се получава от сблъсъка на лавата със супер нагорещени серни газове под високо налягане. Газовете се запалват от лавата и се смесват с кислород, а резултатът е брилянтни сини пламъци, които достигат до 5 метра височина. Концентрациите на сяра са толкова интензивни, че синият пламък може да залее склона на вулкана и така да изглежда сякаш лавата е синя.

Тъмната страна на синьото

Вулканът естествено привлича много туристи, но не е просто туристическа дестинация. Кратерите са място, където работници събират парчета сярна скала. Това са възрастни работници, но има и много деца, които събират камъни в кошници и ги носят на разстояние от 3,5 км, за да изкарат около 10 долара на ден след 12 часова работа. Това занимание е не просто тежка работа, но и е много опасно, тъй като хроничното излагане на сяра носи сериозен риск за гърлото и белите дробове и причинява дихателни проблеми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори