Инсултът може да се избегне: „кръвното“ е най-рисковият фактор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Високото кръвно налягане представлява най-високия риск от инсулт, показва изследване направено на 26 000 души от всички земни континенти, чиито резултати бяха публикувани в научното списание Лансет.

Високото кръвно налягане заедно с девет други рискови фактори е причина за 90% от инсултите на планетата. От своя страна мозъчният удар (инсултът) е водеща причина за смъртните случаи особено в по-бедните страни по света.

Двата основни типа инсулт са исхемичен, т.е. предизвикан от запушването на кръвоносни съдове в мозъка от кръвни съсиреци, каквито са 85% от случаите на инсулт и хеморагичен, предизвикан от кръвоизлив в мозъка. Превенцията и в двата случая е възможна и изследването показва ключовите мерки за предотвратяване на инсулта.

stroke-presentation-ms-6-728

Водещият на изследването учен е д-р Мартин ОДонел от Института за изследване на здравето на населението в Университета в Хамилтън, Канада в сътрудничество с учени от още 32 страни.

Анализирани са причините за инсулт на 26 000 души от 32 страни по света. Изследователите установяват, че главните рискови фактори водещи до инсулт са: високо кръвно налягане с тежест 47.9%, ниска физическа активност с тежест 35.8%, лошо хранене с тежест 23.2%, затлъстяване 12.4%, тютюнопушене 9.1%, диабет 3.9%, алкохолизъм 5.8%, стрес 5.8% и високи нива на мазнини (липиди) в кръвта 26.8%.

Според проучването, с най-голяма прогностична стойност като показател е нивото на аполипопротеин, а не толкова нивото на общия холестерол. Повечето от тези рискови фактори се усилват взаимно – например наличие на диабет при затлъстяване. Общо тези десет фактора са причина за 91% от случаите на инсулт по света.

Интересно е обаче, че тежестта на някои от тези рискови фактори варира в различните световни региони. Например високото кръвно налягане като рисков фактор има тежест от 38.8% в Западна Европа, Северна Америка и Австралия и 59.6% в югоизточна Азия. Рисковият фактор на алкохола е най-нисък в Западна Европа и най-висок в Африка и южна Азия. Рисковият фактор, идващ от ниска физическа активност, е най-силен в Китай.

Авторите на изследването извеждат три основни извода от него:

  1. Инсултът е болест която може да бъде избегната, без значение на факторите възраст и пол.
  2. Относителната тежест на рисковите фактори може да бъде повлияна от специфични за отделните региони програми за превенция.
  3. Допълнително изследване е нужно за възможностите за превенция на инсулта за различни групи от населението, разделени по пол, възраст, етнос и регион.

Тагове:
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори