Интернет в услуга на шпионажа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова
Наистина ли интернет вече е средство за шпионаж? Доколко етични са методите за отчитането на миграцията на населението, ако те включват проследяването на личната кореспонденция? Допустима ли е намесата в личния мрежови живот на потребителите, дори ако зад това стоят държавни интереси? Правда.ру се впуска в дебрите на тези въпроси.

Емилио Загени от института „Макс Планк” е открил нов метод за „отчитане на миграцията на населението”. Оказва се, че най-адекватните данни по оценка на миграционните потоци предоставя интернет. За това е необходимо само да се проследи IP адресът, от който влиза потребителят например в личната си поща, радва се изследователят. Но обикновените граждани, научили тази новина, не споделят неговия оптимизъм.

В изследването си Загени проследил електронни писма, изпратени от акаунти в Yahoo! по цял свят, и ги сравнил с местожителството на потребителя, разказват материали в сайта на Института за демографски изследвания „Макс Планк”. Изследователите успокояват: наистина се използват IP адреси, но данните са анонимни. Фактът обаче си е факт – Загени е следил кореспонденциите на 43 млн. притежатели на пощенски кутии в Yahoo! от 2009 до 2011 г.

По думите му работата е проведена за установяване на реалните цифри на миграционните потоци. „Там, където съществуват демографски потоци, данните често са остарели или доста непълни”, твърди той. Загени отбелязва, че официалната статистика в дадения случай е абсолютно неинформативна. Често мигрантите не се регистрират или правят това години след като се преместят – получава се така, че в развитите страни живеят милиони неотчетни гости.

Идеята на учения е екипа му била проста. Да се разбере по IP адреса в кой град и страна се намира потребителят, влязъл в мрежата от даден компютър, не представлява никаква трудност. Повечето хора не смятат за необходимо да се „шифроват” с помощта на специални програми, които да маскират IP-то.

Но как да се разбере, че именно този посетител, ползвал любим форум или сайт например от турски IP адрес, сега използва немски? Тук нещата опират до личната кореспонденция. Най-лесният начин е да се проследи от какво IP потребителят влиза в пощенската си кутия.

Точно с такъв съмнителен от етична гледна точка метод Загени е получил много интересни данни, които силно се разминават с официалната статистика.

Например станало ясно, че Съединените щати не са такава обетована земя, каквато изглежда. Данни за миграцията от САЩ не се събират от правителството, което според Загени е грешка. Оказва се, че от Щатите активно си отиват млади хора. Изследователите били удивени от последния отток американци, вече излезли от възрастта за приключения – хора на 25-29 години. А ако се отчете, че по-възрастните хора рядко ползват електронна поща и е невъзможно проследяването им с „компютърни” методи, се получава, че Съединените щати се лишават от още по-голямо количество хора.

Изследователят твърди, че това е само върхът на айсберга. Според него компютърните технологии дават невиждана възможност да се прави статистика, недостъпна за преброителите и прочие държавни дейци. Но с ръка на сърцето редовият потребител едва ли се радва на тази новина. Което потвърждава факта, че интернет е оръжие за високотехнологичен шпионаж.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментари

  • За съжаление почти всичко в интернет се следи, къде от добронамереност, къде от недотам чисти помисли и мотиви. Големите търсачки дори могат да прогнозират доста успешно акцентите в различни сфери от живота въз основа на конкретни търсени думи от техните потребители. Не е ясно къде отива цялата тази информация и чии интереси обслужва. Това е цената, която ние, обикновените потребители, плащаме за правото си да ползваме интернет. 🙂

    Chiron 24 октомври 2012 18:00 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори