Нови ветрогенератори щадят птиците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

За никого не е тайна, че внедряването на вятърната енергетика в значителни мащаби води до рязко съкращаване на броя на птиците от редица видове. Американската компания Sigma Design се е заела да реши този проблем с нови вятърни турбини.

Невъзможно е да се избегне масовата гибел на птиците, докато вятърните паркове имат перки. Точно от тях смятат да се откажат в Sigma Design. Представената разработка не е вятърна турбина в общоприетия смисъл. Това е Catching Wind Power device (ветроулавящо устройство, CWP-device), както го нарича производителят. По-разгърната версия на наименованието е закрита вятърна турбина, работеща със сгъстен въздух. Разработката на технологията е на 89-годишния инженер Реймънд Грийн, който вече е патентовал новия тип ветрогенератор.
„Обикновените триперкови турбини свалят птиците от небето, защото птиците не могат да видят масивното въртене на лопатите, движещи се със скорост от 128 до 304 км/ч. Затова новата турбина е лишена от движещи се външни части. Нейните лопати са монтирани така, че са недостъпни за птиците. Освен това нашите турбини почти не шумят” – пояснява инженерът.
Но това още не е всичко от теоретичните преимущества на новата конструкция. Използването на конусовидно стесняване на турбината повишава скоростта на вятъра в сравнение с атмосферния и турбината може да започне работа с нищожна скорост на потока – от 2 м/сек, което е значително по-добре, отколкото при обичайните хоризонтални вятърни турбини, и е доста близо до показателите на вертикалните.
При малък диаметър на турбината тя, както и турбореактивните двигатели, може да работи при значително голяма скорост на вятъра без опасност от аварии, тъй като нейните лопати са значително по-къси от лопатите на обикновените вятърни генератори.

И най-важното според компанията. Конусът, създаващ повишено налягане пред турбината, може да бъде лек (за големи диаметри – дори надуваем) и при това стабилен. Но той няма да е скъп, а размерът на турбината рязко се намалява, понеже не й е необходима голяма площ за размах на перките. Именно вятърната турбина с нейните подвижни части и високи изисквания към дългосрочна стабилност се смята за най-скъпия компонент – и най-често подменян. Новите турбини, според инженера, ще произвеждат значително по-евтин ток, което ще помогне за внедряването им дори повече от всички екологични преимущества, взети заедно.
Освен това поради ефекта на увеличаване на скоростта на вятъра в конуса такива турбини ще бъдат функционални на малка височина, съвсем близо до земята, дори при минимални размери и тегло. Например създаденият от Реймънд Грийн 20-килограмов прототип е струвал $550, а размерите (променлив диаметър от 30 до 80 см) напълно позволяват да се постави върху покрива на обикновен автомобил или върху ниска сграда.

Новият тип турбина може да бъде монтиран на вече съществуващи мачти и да замени износените хоризонтални турбини, чийто ресурс обикновено не надвишава 30 години. Например масовата подмяна на ветрогенераторите в Алтамонт Пас (Калифорния, САЩ), планирана за 2015 г., е най-близкият мащабен проект, в който турбините от нов тип ще намерят приложение.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори