Ishin-Denshin, или да прошепнеш с върха на пръстите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Производителите на мобилна техника все по-често използват аудиосистеми на основа на костната проводимост. Звукът тук се предава в средното ухо през костите на черепа чрез вибрации.

Технологията осигурява допълнителна защита на конфиденциални данни – околните не могат да чуят звуковата информация, предназначена за притежателя на устройството. Освен това аудиосистемата, използваща този принцип, подобрява качеството на връзката в шумна обстановка.

Сега изследователите от компанията Disney Research са предложили нов начин за беззвучно общуване – технология за предаване на аудиосигнал чрез… докосване.

Разработката се нарича Ishin-Denshin от японската мантра „Ishin-Den-Shin”, означаваща „главата мисли, а сърцето предава”. Всъщност става дума за напълно нов начин за невербално общуване – за да предадете дума или фраза на събеседника, е достатъчно да докоснете с пръст върха на ухото му. Ето как работи иновацията.

Микрофон, включен към компютърна звукова карта, улавя аудиосигнала, чиято амплитуда превишава определен праг. След това компютърът формира запис и го предава на специален усилвател, преобразуващ звука във високоволтов сигнал с малка сила на тока.

Натиснете, за да видите диаграмата увеличена.

Този сигнал, неразличим за човешкото ухо, постъпва в кожата на говорещия чрез металния кожух на микрофона. В резултат върху тялото се формира модулирано електростатично поле.

При докосване на ухото на събеседника с върха на пръста електростатичното поле води до възникване на незначителни вибрации в зоната на месестата част на ухото, благодарение на което може да се чуе реч.

С други думи, палецът на говорещия и ухото на слушателя формират някакво подобие на динамика. И да, звукът от него изобщо не може да се чуе от околните.

Любопитно е, че такъв сигнал може да се предава от един човек на друг посредством всякакъв физически контакт.

Технологията е демонстрирана на фестивала Ars Electronica, състоял се от 5 до 9 септември в Линц (Австрия). Плановете за нейното практическо използване не стават ясни.

Източник: NewScientist

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори