Издирва се магьосник. Награда – 1 милион рубли

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Русия се появи награда от 1 милион рубли за този, който демонстрира свръхестествени способности в хода на научен експеримент. Организаторите на наградата „Хари Худини“ разказват пред Газета.Ru за какво е предназначена и как ще протекат аналогични експерименти в чужбина.

Досега само трима души са пожелали да демонстрират свръхспособности.

Почти преди век сп. Scientific American създал първата награда за демонстриране на паранормални способности, обещавайки 2500 долара. Миналата седмица аналогичен проект се появил и в Русия. За наградата вече са подадени три заявки.

Първата кандидатура твърди, че има ясновидски дар, втората – че се явява медиум и може да общува с мъртвите, третата съобщава за 30-годишен опит за контактно и безконтактно лечение на себе си и околните.

Организаторите казват, че в продължение на две седмици ще решават какви изпитания ще премине всеки от участниците, и ще се свържат с тях. Наградата носи името на Хари Худини.

„Неслучайно избрахме името на Худини – този легендарен илюзионист и хипнотизатор цял живот се е борил с шарлатанството, заради което дори се е скарал със своя близък приятел Артър Конан Дойл, който се явявал почитател на спиритизма – разказва Станислав Николски, к.ю.н. и представител на съвета на наградата. – Разбира се, любопитно е, че в съвременното общество Хари Худини се възприема като нещо средно между маг, мистик и мистификатор.“

Организаторите гарантират, че този, който демонстрира паранормални способности в рамките на коректно представен научен експеримент, ще получи 1 милион рубли и възможност за прочитане на пълния геном. „В хода на такъв анализ ще бъдат установени всички генетични особености на лауреата на награда „Хари Худини“, съобщават организаторите на проекта.

Според правилата, публикувани на сайта на наградата, за свръхестествени се смятат способности, противоречащи на научната картина на света. Затова от проекта канят за участие всеки, който може да докаже, че владее телепатия, ясновидство, телекинеза или левитация. Слоганът на наградата са думите на американския астрофизик и виден популяризатор на науката Карл Сейгън: „Нетрадиционните твърдения изискват нетрадиционни доказателства.“

Любопитното е, че идеята за експериментална проверка на способностите на екстрасенсите допада на някои представители на религиозни движения.

„Смятам, че дарът да се влияе на живота на хората с помощта на молитви, икони или светена вода също може да се класифицира като паранормални способности и да се провери“, иронично отбелязва Александър Панчин, кандидат на биологичните науки, старши научен сътрудник на института по проблемите на предаването на информация към РАН, който влиза в експертния съвет на наградата „Худини“.

„Съществуват две категории „екстрасенси“: такива, които добре разбират от психология и бизнес, и такива, които искрено се заблуждават и вярват в наличието у себе си на свръхестествени способности“, разказва Николай Фомушин, илюзионист, който също е в експертния съвет.

„Втората категория, както и всички ние, от време на време вижда подобни на реалност сънища и предполага, че вярно прогнозира събития, а за несбъдналите се предсказания просто забравя. Разбира се, в книгата за илюзионисти има предупреждение, че когато техниките, например гадания, се отработват пред много зрители и стават навик, то има вероятност сам да започнеш да вярваш в свръхестественото. Веднъж и самият аз попаднах в подобен капан! Мисля, че не съм единствен.“

И така, организаторите на наградата „Худини“ очакват само хора, които искрено вярват в своите способности и твърдят, че само с такива ще взаимодействат. „Но по-скоро ги очаква разочарование“, отбелязват от организационния комитет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори