Изгубената ера, България…

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Тези снимки са точно като кадри от научнофантастични филми. Тяхната реалност сякаш не е истинска и на моменти изглежда страшно.

Но какво може да е по-привлекателно от тайнствената пустош, където оживяват призраци от миналото?

В рамките на проекта на Nikon „Изоставените места“ фотографът Давид де Руеда е посетил 9 европейски страни, включително България, и е показал живописни забравени обекти – реликви от времето на Студената война. Заглавията на снимките са авторски.

Изгубената ера, България

Снимката е направена в огромната полуразрушена сграда на Бузлуджа, построена някога за конгреси и културно-масови мероприятия от БКП. БузлуджаДе Руеда пояснява, че това място му се сторило като близка среща от трети. Той осветил мястото с фенерче и открил, че всичко е покрито със скреж.

Душата на нощта, Исландия

В пустинна местност на южното крайбрежие на страната повече от 40 години стои тази развалина от самолет Douglas DC-3. През ноември 1973 година този самолет на американските ВМС извършил аварийно кацане на ледената равнина и бил изоставен от екипажа. самолет призракМакар че самолетът няма сериозни увреждания, командването на флота решило да не го ремонтира – така или иначе този модел вече се смята за остарял. Снимката е направена преди разсъмване на фона на полярното сияние, което леко осветява илюминаторите. По-късно, при обработката на кадъра, Давид добавил цветове и яркост, като създал илюзия за осветяване отвътре.

Висока честота, Истра

Отново нещо подобно на извънземен космодрум, а всъщност високоволтовата изследователска станция с генератор Аркадиев-Маркс, която била издигната в края на 70-те години край Истра за проверка на здравината на изолацията, защитаваща самолетите от мълнии. високоволтова станцияМестните я кръстили „Кулата на Тесла“. Друг такъв обект няма никъде в света – един импулс от високото напрежение, изработвано от генератора в пика на работната му производителност, превишава сумарната мощност на всички електроцентрали в Русия, включително атомните, твърдят руснаците.Вярно, продължителността на импулса е само 100 микросекунди. Днес инсталацията се охранява от цяла глутница кучета и за да направи тази снимка, авторът дълго се обяснявал с пазачите.

Замръзнали звезди, Италия

Изоставена радиолокационна станция в италианските Алпи. За да намерят тези гигантски антени, фотографът и неговият помощник трябвало да газят почти три часа в сняг до колене. изоставен радиолокаторНо резултатът си струвал – безкрайните снежни простори, ясното небе и пълната луна създали неповторима атмосфера.

Капсула на времето, Унгария

Гробище за влакове – така се нарича това изоставено локомотивно депо в Будапеща. локомотивно депоТо се намира в съседство със съвременно действащо депо, така че, попадайки тук, се усещаш буквално в друга, изкривена реалност.

Ядрен капан, Чернобил

В градирната – недовършената охладителна кула на територията на АЕЦ Чернобил. ЧернобилВ някои случаи Давид добавял в кадъра женски манекен, подчертавайки грандиозната самота на тези места.

Корабът майка, Естония

Бившият културно-спортен комплекс в Талин, известен сред местните като Горхол („градски хол“). корабът майкаВътре всичко е потънало в мрак, дневна светлина пробива само през малки прозорчета по периферията на сферичната зала. С двеминутно задържане фотографът е създал илюзията за снопове светлина, така че всичко наоколо заприличало на интериор от звездолет.

Вечното очакване, Припят

Приемното отделение на болницата – или по-точно каквото е останало от него. ПрипятЦветът на стаята, мъртвото растение създават пълно усещане, че самото време тук е спряло.

Опасни маршрути, Санкт Петербург

Огромният бивш завод „Червеният триъгълник“ се намира в Северната столица на Русия. Сградата е строена от средата на ХIX до началото на ХХ век. изоставен заводНякога това е било истинско промишлено чудовище – тук са произвеждали гума и са правили галоши, които се носели и в Европа. Днес в ремонтираните сгради се помещават различни фирми, има кафене, магазини и фризьорски салон. Но част от корпуса така и стои изоставена.

Изгубени в Космоса, Казахстан

180 километра пътуване по безпътните казахски степи и още 45 километра пеша в охраняема забранена зона – само така може да се стигне до изоставения хангар на Байконур с две съветски космически совалки „Буран“. Буран, Казахстан„Това е може би най-епичната сцена, която съм виждал с камера в ръка“, признава фотографът.

Останалите снимки от проекта „Изоставените места“ и други впечатляващи творби на Давид де Руеда можете да откриете на неговия сайт.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори