Изкуствен интелект потвърди съществуването на 50 планети след обработка на данни на НАСА

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Така търсенето на нови планети получава огромен ъпгрейд.

Алгоритъм с машинно обучение потвърди съществуването на 50 нови планети. Екипът, който стои зад алгоритъма е от университета Уоруик и е захранил системата с бази данни от вече пенсионираната мисия на космическия телескоп Кеплер от 2018 година Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Учените смятат, че тяхното проучване ще прокара пътя за бъдещи техники на валидация на планети. Настоящите методи за откриване и потвърждаване съществуването на планети биват лесно компрометирани от шумове, интерференции на обекти на по-заден план и дори грешки в камерата.

Екипът е обучил своя алгоритъм да прави разликата между потвърдени планети и такива, които са „фалшиво позитивни.“ След това го пускат да работи върху отделна база данни планетарни кандидати, която все още не е валидирана.

Така алгоритъмът е успял да потвърди съществуването на 50 нови планети – нещо, което се случва за първи път в историята на астрономията, твърди екипът.

„Алгоритъмът, който разработихме, ни позволи да вземем 50 кандидати от множеството планети чакащи валидация и да ги валидираме до реални планети,“ казва в изявление Дейвид Армстронг от университета Уоруик и водещ автор в изследването, публикувано в журнала Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Планетите имат различни размери. Някои са големи колкото Нептун, докато други са по-малки от Земята.

„Вместо да казваме кои кандидати е по-вероятно да са истински планети, вече можем да кажем каква е прецизната статистическа вероятност“, обяснява Армстронг. „Там където има по-малко от 1% шанс даден кандидат да е фалшиво позитивен, се смята за валидирана планета.“

Не само че е екстремно ефективен, но алгоритъмът работи много бързо и напълно самостоятелно. „Все още трябва да прекарваме време в обучение на алгоритъма, но веднъж направено, става много по лесно да бъде приложен върху бъдещи кандидати,“ добавя Армстронг.

„Надяваме се да приложим техниката върху големи бази данни с кандидати от настоящи и бъдещи мисии като TESS и PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars), мисия на космически телескоп, предвидена за 2026 година.“

Тагове:
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори