Изкуствен интелект прогнозира епидемии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

гризачи, плъхове
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Учени от Института за екосистемни изследвания начело с Барбара Хан (Barbara Han) са разработили компютърен модел с елементи на изкуствен интелект.

Според авторите на изследването разработката е предназначена за прогнозиране на епидемии от заболявания, и то точно такива, които се предават от животно на човек.

Изкуственият интелект, според експертите, е способен да състави максимално точна прогноза на бъдещите пандемии въз основата на данни за измененията на популациите на вредните гризачи. В появата на такива епидемии като огнища на лаймска болест или ебола са виновни по-конкретно вездесъщите животни, пренасящи върху козината си опасни насекоми и микроорганизми възбудители.

Както разказват учените в статия, публикувана в сп. PNAS, новият компютърен модел, който има система за машинно обучение, е способен с точност до 90% да определи какви видове гризачи се явяват преносители на патогени, опасни за човека.

При създаването на своята разработка Хан и колегите ѝ съставили база от данни за 217 вида гризачи, които се явяват научно потвърдени преносители на опасни заболявания. След това учените създали модел за анализ на различните черти, присъщи на животните (като ареал или репродуктивно поведение), които може да сочат, че един или друг вид може да е носител на патогени.

Различните опити да се установи точна взаимовръзка между начина на живот или външния вид на животното с неговата потенциална способност да пренася заболявания са довели до създаването на модела, прогнозиращ огнища на епидемии с почти 90-процентова точност.

Досега програмата е идентифицирала 150 вида гризачи, които според нея се явяват потенциални носители на болестотворни бактерии и вируси. Учените обаче още не са доказали тяхната „вина“.

Според резултатите от анализите, проведени от новия компютърен модел, най-големи концентрации на гризачи, разпространители на заболявания, се наблюдават в Централна Азия и Средния запад на САЩ.

За да установят 150-те потенциално опасни вида, учените са анализирали с новия модел 2277 вида гризачи.

Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори