Летящи коли може да излязат на пазара още през 2017

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© AeroMobil
Димитър Димитров

Светът мечтае за летящи коли от много отдавна. Но въпреки няколкото грабващи окото опита тази технология все още не е осъществена. Най-накрая се появи компания, която е декларирала плановете си да изкара на пазара летяща кола в следващите две години, пише ScienceAlert.

Двуместният крилат прототип е показан от създателите си – словашката компания AeroMobil, за първи път през октомври миналата година. Миналата седмица основателят и главен изпълнителен директор на компанията Юрай Вацулик  съобщи, че планът е превозното средство да бъде изкарано на пазара възможно по-бързо се казва в списание Форбс. Можете да видите колата в действие в рекламното видео отдолу, но трябва да ви предупредим, че е наистина страхотно.

„Засега се разрастваме доста бързо, организираме екипа, а планът е да можем през 2017 да обявим първата летяща кола“, казва Вацулик пред американската телевизия CNBC. „Целта е не само да покажем, че е възможно да съчетаем кола и самолет, а и да комерсиализираме машината.“

Та колко ще струва първият разпространяван на пазара летящ автомобил? От компанията не са обявили точни цифри все още, но казват, че цената ще бъде някъде между тази на автомобил „Тесла“ и на малък самолет. Грубо казано, това означава някъде около 200 000 долара. Малка сума за закупуване на бъдещето.

Прототипът е наречен AeroMobil 3.0. Малко по-малък е от лимузина и променя режимите си, като се трансформира – отстрани излизат крила, когато искате да летите, и се прибират, когато ще се движите по земя.

© AeroMobil

© AeroMobil

От октомври насам е преминал редица тестове, а максималната скорост, която постига във въздуха, е 200 км/ч. На земята може да се движи с около 130 км/ч. Вацулик съобщава, че крайният вариант на автомобила ще може да изминава разстояние от около 700 километра.

© AeroMobil

© AeroMobil

Единственият недостатък (освен цената) е, че ще ви трябва някакъв вид разрешително за пилот, за да може да ползвате автомобила във въздуха.

И ако миналите опити за създаване на летящ автомобил са се проваляли, то AeroMobil може би ще се справи. През 2010 компания с името Terrafugia обеща да изобрети свой собствен модел летящ автомобил само за една година, но все още чакаме това да се случи. Но нека не бъдем песимисти. Може би 2017 ще е годината, в която ще получим някои от нещата, обещани от научната фантастика.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори