Изкуственият интелект навлиза в оръжейното производство

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

През последните години Китай стана една от водещите сили при използването на роботи в производството. Редица факти показват, че амбицията страната да се превърне в номер едно в прилагането на изкуствен интелект не е голословна.

Най-новото приложение на изкуствения интелект и работната сила на роботите виждаме в оръжейната индустрия. Цели заводи за производство на снаряди и бомби са вече в „ръцете“ на роботи, като живата работна сила почти липсва.

Ксу Жиганг от института по автоматика на Китайската академия на науките съобщава, че в момента 25% от китайските оръжейни заводи са заменили живата работна сила с „умни машини“, по неговия израз. Това се е наложило, поради липсата на желаещи да работят в оръжейните заводи, където към края на миналия век и началото на този имаше някои тежки инциденти, отблъснали потенциалните работници.

„Колкото и високи заплати да се предлагат, младите хора нямат интерес за работа в оръжеен завод, поради опасната среда. Никой не може да ги вини, защото редица инциденти с ранени и дори загинали станаха в оръжейната индустрия на страната“, казва Ксу.

Опасенията от евентуални инциденти водят до изнасянето на оръжейното производство в по-далечни и ненаселени райони, което допълнително усложнява намирането на работна ръка.

Освен опасностите от експлозии и пожари, работниците са изложени на вредното въздействие на химикали докато сглобяват амунициите, което ги принуждава да работят с маски и ръкавици.

Въвеждането на изкуствен интелект и роботи при производството на оръжие е повишило производителността в заводите около пет пъти. В същото време според китайските експерти, сега производството на снаряди, самонасочващи се бомби и ракети, става с много по-висока прецизност, такава, каквато не е била по силите на работниците. Освен това роботите не се изморяват и не се нуждаят от прекъсване на процеса на производство за почивки.

“Роботите освобождават хората от рискована и повтаряща се, монотонна работа. В същото време хората могат да извършват дейности по контрол и оптимизация на производството, както и усъвършенстване на изкуствения интелект и хардуеъра на роботите“, казва професорът от университета Цингуа, Хуанг Декзиан.

Въпреки приноса на роботите за безопасната работна среда на хората, някои учени в Китай критикуват увеличеното използване на роботи в оръжейното производство. Според тях, Китай не се готви за война и не е нужно да увеличава драстично оръжейното си производство.

Подобна стъпка би предизвикала и други страни да увеличат производството на оръжие и в крайна сметка да се влезе в нова спирала на оръжейна надпревара. Това се потвърждава от желанието на Русия да внедри изкуствен интелект в ракетите и в ракетната си система. Руската армия планира да използва автономни бойни машини и самолети.

САЩ от своя страна, вече използват изкуствен интелект при събирането на разузнавателна информация и разполагат с автономен безпилотен изтребител F 16, като през миналата година той беше успешно тестван при реални условия.

Ясно е, че автоматизацията на оръжейната индустрия носи много позитивни ефекти, но и също толкова рискове. Същественият въпрос тук е доколко правилно е да научим изкуствения интелект самостоятелно да произвежда смъртоносни оръжия?

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори