Изобретения: 70 години, които промениха света (1845–1915)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Ние, хората, изобретяваме много. Наистина.

Американският офис по патентите е дал патент номер 9 000 000 на WiperFill от Юпитер (Флорида) за метод за събиране на дъждовна вода от предното стъкло на автомобила. Целта на това изобретение е природно презареждане на стъклоумивателния резервоар.

Но кой знае? След 10 години или всяка кола ще е оборудвана с това, или няма да има нито една. Има даже повече изобретения, които остават непатентовани. Истината е, че повечето изобретения звучат страхотно, но са безполезни.

Но някои променят света. Изобретенията не се появяват просто така. Процесът на изобретяването е дълъг. Използваме термина „изобретено“, за да наблегнем на точно определен момент от цялостния процес на създаването на нещо. Често пренебрегваме много пионери, които са създали дадени идеи, също тези, които са стигнали близо до постигането на дадена цел.

Боготворим тези, които са дошли по-късно и са превърнали идеята в практическо и печелившо изобретение. Имайте предвид: изобретяването на колелото (преди 5 до 6 хиляди години) би било незначително без изобретяването на пътя; изобретяването на светещата крушка нямаше да има такъв ефект върху човечеството, ако нямаше пренасяне на електричество до домовете.

Елайша Грейвс Отис например не е изобретил асансьора. През 1854 той измислил най-важната част – обезопасително устройство. Тази стъпка напред прави компанията Otis Elevators изключително успешна (все още произвеждат асансьори). Това на пръв поглед незначително подобрение успокоява хората и те започват да използват асансьори все повече, а и сградите вече може да бъдат строени по-високи.

Вижте някои от важните изобретения от периода 1845 до 1915 г. Те проправят пътя на прогреса и променят света.

29914374-7FE8-4BB1-93FEC3155882EC92

© Scientific American

Печатна преса: Печатната машина на Йоханес Гутенберг от XV век печатала по 6 страници на ден. Огромната машина на Ричард Хоу от 50-те години на XVIII век изкарвала по 20 000 страници на час. За нея били използвани ролки от евтина хартия, които били дълги няколко километра. Така се храни гладен за информация свят.

© Scientific American

© Scientific American

Снимката: Това може би е първата снимка на човешко лице: г-ца Дороти Катерин Дрейпър, снимана от брат си Джон Уилям Дрейпър през 1840 (или 1839).

© Scientific American

© Scientific American

Мислеща машина: Това устройство на С. Бент Ръсел е едно от многото, които могат да обработват информация чрез различни математически и логически теории – едно от многото стъпала на стълбата, на която седи съвременният компютър.

© Scientific American

© Scientific American

Стоманата, гръбнакът на модерното: Хенри Бесемър патентовал през 1856 метода си за евтино преобразуване на нискокачествен чугун в здрава стомана. Системата за преобразувателя на Бесемър стои в основата на съвременното добиване на стомана.

© Scientific American

© Scientific American

Свързване на света: Напредъкът в металургията и инженерството, примесен с процъфтяващата икономика, помагат на света да навлезе в ерата на големите постройки, свързвайки градовете с мостове, пътища и железопътни релси.

© Scientific American

© Scientific American

Градът на асансьорите: Патентованото устройство на Елайша Отис и малко изкусна реклама, направили асансьорите безопасни, популярни и много широко разпространени. Снимките показват Манхатън преди и след асансьорите.

© Scientific American

© Scientific American

Механизирано писане: Пишещата машина помагала на хората да комуникират доста по-ефективно. Дори тази ранна версия на пишеща машина на Алфред Илай Бийч от 1856 година. В наши дни тази задача се изпълнява от компютри и принтери.

© Scientific American

© Scientific American

Едисън: Богатство от идеи и живот, изпълнен с постижения. Томас Едисън символизира основната съставка на изобретенията – трудещия се за тях човек: „Геният е един процент вдъхновение и деветдесет и девет процента потене.“

© Scientific American

© Scientific American

Изгонване на нощта: Електрическата крушка и пренасянето на електричеството по домовете имат сложна история. Три основни достижения осветяват пътя ѝ – дъговата лампа на Павел Яблоков (1876); крушката на Едисън (1879); дъговата лампа на Чарлз Ф. Бръш (1878) (от ляво на дясно).

© Scientific American

© Scientific American

Турбините захранват света: Чарлз Парсънс разработил първата си турбина през 1884. Към 1915 турбини, като тези на снимката, генерирали по-голямата част от електричеството в електроцентралите – и 100 години по-късно все още го правят. Повечето хора никога не виждат на живо тези машини, но те имат огромно влияние върху ежедневието ни.

© Scientific American

© Scientific American

Чужда среда: Човечеството е развило много видове защити, за да подобри умението си за оцеляване в негостоприемни условия – Космоса, под водата, химически опасни места. Една от най-разпознаваемите идеи за предпазване на човека е противогазът (на снимката: противогази за пожарникари от 1915 година).

© Scientific American

© Scientific American

Суперстудена физика: Хейке Камерлинг Онес открива явлението свръхпроводимост през 1911. Работата му е триумф в сферата му, защото разширява границите на теоретичната и приложната физика.

© Scientific American

© Scientific American

Автомобилът: Светът несъмнено се е променил заради колите и инфраструктурата, изградена за тях. Чарлз и Франк Дюрея правят първия зареждан от гориво автомобил в Съединените щати. На снимката се вижда Франк, който кара втория модел на колата.

© Scientific American

© Scientific American

Първият успешен самолет: На 6 май 1896 Aerodrome No.5” прелетял един километър. Това е бил непилотиран модел самолет с размах на крилете 4 метра. 7 години по-късно братята Райт извършили първия успешен пилотиран полет със самолет.

© Scientific American

© Scientific American

Забавлявайте ни: Грамофонът Виктрола е бил навиван на ръка и музиката е възпроизвеждана акустично (не електрически). Компанията Victor Talking Machines работила със звезди като Енрико Карусо. Технологиите ни за забавление са се развили изключително много, но някои смятат, че талантите ни в тази сфера не са.

© Scientific American

© Scientific American

Оцеляване: Технологиите, които човечеството създава, могат да бъдат смъртоносни, но може и да бъдат животоспасяващи. Г-н Трогот Бийк от Нюарк създал и патентовал през 1877 г. първия костюм за оцеляване. Той е бил предназначен за корабокрушенци, попаднали в мразовити води.

Scientific American

Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори