Израелски строители си присвоили древноримски саркофаг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

1800-годишният древноримски саркофаг. © Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority
Антония Михайлова

Израелски работници, които строят жилищен блок в Ашкелон, са открили саркофаг от епохата на Римската империя. Те скрили ценната находка от властите, за което били задържани, съобщава Управлението на древностите на Израел.

Специалистите смятат саркофага за рядък заради гравираните на него барелефи. От едната страна на капака е изобразен мъж в туника, с прическа в римски стил. В очните му кухини са били поставени изчезнали още в древността скъпоценни камъни. От другата страна скулпторът е изобразил амфора и лоза.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

Стените на саркофага са украсени с венци, глави на бикове, купидони, а също и главата на горгона Медуза, която във вярванията от тази епоха се е почитала като защитница на мъртвите. Археолозите смятат, че в гробницата е бил погребан член на богато семейство, който, съдейки по изображенията на саркофага, е бил далече от юдаизма.

Строителите намерили саркофага още в края на август. Те го извадили от земята с трактор, повредили барелефите и го скрили под купчина дъски и ламарини, а участъка от строителната площадка залели с бетон, за да скрият всички следи.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

Но един от работниците издал колегите си в Управлението по древностите на Израел. В нощта на 1 септември чиновници и полицаи провели обиск на строителната площадка и задържали петима работници. След разпит те показали на властите снимки и видеозапис от изваждането на саркофага.

Според израелските закони за скриване на археологически находки и увреждане на паметници виновниците може да получат до пет години лишаване от свобода. Следствието смята за инициатори на тайното изваждане на саркофага не работниците, а строителните предприемачи, двама от които са задържани.

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority

„На древно произведение на изкуството, което има безпрецедентно художествено, историческо и културно значение, са нанесени сериозни щети. От уважение към интересите на собствениците на земята сме разрешили строителството на комплекс с вили с условието, че при откриването на древни артефакти работата незабавно ще спре до пристигане на нашите служители.

Но в дадения случай строителната фирма е решила да скрие находката“, казва Амир Ганор (Amir Ganor), ръководител на инспекционния отдел на управлението, цитиран от Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори