Легенда за горгона Медуза описва място в Перу?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Epoch Times
Антония Михайлова

През VIII в. пр.н.е. гръцкият поет Хезиод в своята поема „Теогония“ е описал място на края на земята. Там живеят горгоните, бог Атлант (Атлас) е приел образа на гигантска планина, а в огромната пропаст бушува море.

Описанието на Хезиод напомня развалините на загадъчния лабиринт Чавин де Уантар в перуанските Анди, смята д-р Енрико Матевич, професор по физика от Федералния университет на Рио де Жанейро.

През 2011 г. д-р Матевич написал книгата „Пътешествие в митологичната преизподня“, където изказал хипотезата, че в пътешествията на гръцкия герой Одисей иде реч за Южна Америка.

Част от книгата е посветена на анализ на сходствата между Чавин де Уантар и описанията на Хезиод. Географското описание на Хезиод съответства на това място. Освен това артефактите в храма и местните легенди намират съответствие в гръцкия мит.

Географски сходства

В „Теогония“ Хезиод така описва мястото, където живее Медуза:

Там се намират в съседство, един покрай друг наредени,
и начала, и предели: на черната твърд и на Тартар,
още на морската пустош и Звездния свод на небето –
даже безсмъртните тръпнат пред тяхната тягостна плесен;
пропаст дълбока там има и цяла година не можеш
стигна до дъното, щом през вратата преминеш отвътре –
буря след буря жестока насам и натам те подхвърля;
чак в боговете безсмъртни такова небивало чудо
ужас вселява.

Матевич смята, че това може да е описание на река Амазонка или на опасен път през океана в Южна Америка, след който е последвало пътешествие по Амазонка към Понго де Мансенриче – дълбок и тесен каньон на река Мараньон. В горното течение на Мараньон често възникват опасни водовъртежи.

Хезиод пише по-нататък:

Стои и на мрачната Нощ домът страшен,
облаци синкавочерни отгоре му стелят се вечно.

Крепкият Япетов син пред него стои и подпира
твърдо с глава и с ръце неуморни небето широко,
гдето тъй близо се срещат Денят и Нощта и взаимно

поздрав си пращат…

В подножието на Андите е разположен дворецът Чавин де Уантар. Възможно ли е това да е „жилището на мрачната Нощ“ и обителта на горгоната, а Атлант – Япетовият син – да са Андите?

Чавин де Уантар. © José Luis Cruzado Coronel

Чавин де Уантар.                                                                                                                                                                   © José Luis Cruzado Coronel

Скулптура на плашещото божество в центъра на лабиринта от руини на Чавин де Уантар всъщност е горгоната от гръцкия мит, смята Матевич.

Артефактите

Статуя на Медуза се намира в центъра на подземния лабиринт на колона с височина 4,5 м. Около двореца са разположени каменни глави.

Скулптури в Чавин де Уантар. Илюстрация от книгата на Матевич „Пътешествие в митологичната преизподня. Откриването на Америка от древните гърци“. © Enrico Mattievich

Над горгоната има малка стая за жертвоприношения, откъдето кръвта на принесените в жертва се стичала в устата на божеството.

Матевич е описал своите впечатления за посещението на това място: „Видях внушителен по размери каменен стълб… Представих си колко ужасно изглежда, залят с кръв. Ако страданията са способни да оставят отпечатък върху камъка, този стълб въплъщава всички ужаси на ада.“

Скулптурата напомня открити в Европа изображения на Медуза. Матевич привежда цитати от други специалисти, които също отбелязват това странно сходство.

Например антропологът Хосе Имбелони през 1926 г. сравнил статуята в Чавин де Уантар с главата на горгоната в храма Сиракуза в Сицилия. Имбелони обяснявал сходството с това, че статуята на южноамериканското божество има гръцки произход.

Точната възраст на Чавин де Уантар е неизвестна. Матевич казва, че по предварителни оценки най-древните му части може да датират от 1300 г. пр.н.е. Възрастта на чавинската култура датира от 1600 г. пр.н.е.

Изображения на горгоната в Америка и Средиземноморието. 1. Атина. 2. Колумбия. 3. Сицилия. 4. Перу. © Enrico Mattievich

Изображения на горгоната в Америка и Средиземноморието. 1. Атина. 2. Колумбия. 3. Сицилия. 4. Перу.  © Enrico Mattievich

Местните митове и древногръцката легенда

В чавинската култура съществува мит за бог Хуари – перуанска версия на древногръцкия мит за Персей, пише Матевич. Местните жители поканили Хуари на празник, на който се готвели да го убият. Но Хуари разбрал намеренията им и превърнал всички в камъни. Всички тези събития се случили в Чавин де Уантар.

В древногръцкия мит Полидект планирал заговор срещу Персей. Полидект организирал банкет, на който всички поканени трябвало да поднесат в дар кон.

Атина и Персей, който убива горгоната Медуза. Релеф на метоп от храма в Селинунт, Сицилия.

Атина и Персей, който убива горгоната Медуза. Релеф на метоп от храма в Селинунт, Сицилия.

Персей нямал кон и казал, че ще донесе всяка вещ, която поиска Полидект, а той поискал главата на горгона Медуза, като подложил Персей на смъртна опасност. След дълги изпитания Персей взел главата на горгона Медуза и с нейна помощ превърнал Полидект в камък.

Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори