Изтрита рисунка в бележник на Леонардо да Винчи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

British Library
Антония Михайлова

Учени са успели да разгледат скица в бележник на Леонардо да Винчи, въпреки че великият художник е положил доста усилия от нея да не остане и следа.

Кристина Дъфи (Christina Duffy), изследовател от Британската библиотека, разказва за работата в своя блог на сайта на библиотеката. Дъфи е използвала технологията мултиспектрално заснемане, която позволява да се установят изтрити записки и изображения на старинни ръкописи, без да се увреждат.

Този път бил изследван кодекс на Леонардо, известен като Codex Arundel, или Arundel 263. Ръкописът се състои от 283 листа с различен формат. Съдържанието на кодекса е съставено от записки, направени от Леонардо да Винчи в продължение на четиридесет години – от 1478 до 1518 г.

В него са представени трактати, бележки и рисунки, отнасящи се до геометрията, механиката и полета на птиците. Възможно е художникът да е обединил направени в различно време записки по тематичен принцип.

Кодексът е бил придобит в Испания в началото на XVI век от Томас Хауърд, 21-ви граф на Аръндел – известен колекционер на предмети на изкуството. През 1666 година неговият внук Ланс Хенри Хауърд разделил колекцията на дядо си между хералдическата колегия College of Arms и Лондонското кралско общество.

Част от ръкописите в Лондонското кралско общество през 1831 година били придобити от Британския музей и съставили отделен библиотечен фонд Arundel Manuscripts. През 2007 година Британската библиотека подготвила и публикувала цифрова версия на кодекса.

На един от листовете на кодекса изследователите са открили изображение на изправена фигура на гол мъж, който впоследствие внимателно бил изтрит от Да Винчи или от някой от следващите собственици на кодекса. За съжаление засега технологията не позволява да се установи кога точно е била изтрита рисунката.

Възможно е самият художник да е имал сериозен повод да заличи рисунката, или Леонардо просто е бил перфекционист и не е могъл да се примири с наличието на небрежна скица на лист с важни записки, казва Кристина Дъфи.

Тук можете да се запознаете с биографията на Да Винчи, да видите някои статии по темата и списък с актуалните изложби на художника.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори