Изумителни държавни граници по света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

държавни граници
Част от границата между САЩ и Мексико. Wikipedia
Димитър Димитров

Границите буквално разделят целия свят. Но също както не всички държави си приличат, някои граници доста се различават от нормалната ни представа.

Мексико-САЩ

Google Earth

Google Earth

Това е най-преминаваната граница в света. Годишно тя е пресичана от 350 милиони души, но в тази сметка влизат само легалните преминавания. Границата между Мексико и САЩ е дълга повече от 2000 км. Странното в двете снимки е, че мексиканската гранична територия е тази с развитата инфраструктура, а пустошта е на територията на САЩ.

Хаити-Доминиканска република

Wikipedia

Wikipedia

Тук ситуацията е ясна. Хаити (отляво) и Доминиканската република (отдясно) имат различна политика по отношение на обезлесяването. Ефектите са видими с просто око.

8680957818_7c993dd81e_b-1024x768

Wikipedia

Белгия-Холандия

Wikipedia

Wikipedia

Много граници в Европейския съюз реално не съществуват, но тази определено е черешката на тортата – преминаването на границата в град Баарле е толкова лесно, колкото и да отидете в друг пъб. Границата е маркирана за интерес на туристите, но там няма гранични патрули и никой не го интересува от коя страна се намирате.

Норвегия-Швеция

HAVARD DALGRAV / CATERS NEWS

HAVARD DALGRAV / CATERS NEWS

Говорейки за липса на граници, това е разделението между Норвегия и Швеция. Единствената маркировка представлява линия от отрязани дървета. „Границата“ често се използва за каране на сноумобили.

Северна Корея-Южна корея

article-2566606-1BC96ADC00000578-527_964x641

Разбира се, не всички държави се отнасят толкова лековато към границите си. На тази снимка се виждат нощните светлини в Северна и Южна Корея, само че в Северна Корея няма почти никакви светлини. Солидно нощно осветление се вижда само в столицата Пхенян. Също така това е една от най-охраняваните граници в света.

Словакия-Австрия-Унгария

Bored Panda

Bored Panda

Тук можете да си направите международен пикник… и то на една маса. Тази триъгълна маса представлява тройната граница между Словакия, Австрия и Унгария.

Полша-Украйна

polinst.kiev.ua

polinst.kiev.ua

Не е напълно известно защо Полша и Украйна са решили да декорират границата си с геоглифи на риби, но определено изглежда красиво.

Намибия-Замбия-Зимбабве-Ботсвана

Geosite

Geosite

Тази граница е изключително интересна, защото се смята, че е единствената, която разделя едновременно четири държави. Това предизвиква един странен въпрос: две диагонално разположени държави споделят ли обща граница? Със сигурност в миналото тази неяснота е предизвиквала множество конфликти.

ZME Science

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори