Долината на смъртта чака своя час, за да разцъфне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Служителите на Национален парк Долината на смъртта в САЩ смятат, че създалите се условия скоро могат да доведат до рядко събитие – цъфтеж, който ще се случи за първи път от повече от 10 години.

За подобно рядко цъфтене са необходими редица определени природни условия – слънчева топлина, равномерно разпределение на валежите през зимата и пролетта, а също липсата на вятър, пише Huffington Post.

Обичайното пролетно цъфтене тук кардинално се отличава от това рядко събитие, при което Долината на смъртта ще се окаже покрита с море от цветя.

Според Алън ван Валенбург от служителите на парка такова събитие не бива да се пропуска, тъй като влиза сред тези, които могат да се случат веднъж в живота.

Той отбелязва, че местностите, които изглеждат като пустинни скали или безплодна почва, на които няма дори храст, всъщност са пълни с живот – семена, които само чакат своя час, за да прораснат.

Цъфтежът в Долината на смъртта обикновено се случва в периода от средата на февруари до средата на юли. Последните „суперцъфтежи“ тук са били през 1998 и 2005 г.

Миналата година цъфна пустинята Атакама – едно от най-сухите места на Земята. Исторически рекордните дъждове пробудили семената в почвата към живот. Подобни цъфтежи тук също са редки и се случват веднъж на 5–15 години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори