Извънземният живот съществува, но е много далече за контакт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© SETI
Антония Михайлова

Млечният път може да е дом на около 3000 извънземни цивилизации, но огромните разстояния между нас и галактичните ни братовчеди не допускат контакт, твърди ново изследване.

Данни, събрани от космическия телескоп „Кеплер“ и други обсерватории, търсещи планети извън Слънчевата система, сочат, че Земята е един от около 40 млрд. потенциално обитаеми светове в галактиката, заявил Майкъл Гарет, ръководител на холандския астрономически изследователски фонд ASTRON, на Международния астрономически конгрес в Торонто.

Звучи многообещаващо, докато не направим някои изчисления. Размерът на Млечния път обхваща 100 000 светлинни години в диаметър. Светлината изминава около 300 000 км в секунда, но сигналът така или иначе има нужда от над 4 години, за да стигне до съседната система Алфа Центавър и 100 000 години, за да попадне от единия край на галактиката до другия.

„Средно се очаква, че цивилизациите в Млечния път трябва да са разделени поне от хиляда светлинни години – обяснил Гарет. – Ние наистина не знаем времевите мащаби, в които цивилизациите продължават да съществуват.“

Един нагледен пример – Земята – показва, че животът се е развил при наличието на определени условия, но разумният живот е възникнал сравнително късно.

„Не искам да бъда прекалено песимистичен, но… основният ми извод е, че SETI сигналите ще бъдат редки в Млечния път.“

„Това не значи, че астрономите не трябва да следят – добавил той. – Обратното – особено отчитайки огромните технологични постижения в радиоастрономията и в методите за обработване на данни в сравнение с програмите, които са били достъпни за търсене на извънземни цивилизации преди 60 години.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори