Кафе и вино могат да влияят благотворно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Употребата на кафе и вино може да увеличи разнообразието от полезни бактерии в стомашно-чревния тракт, докато пълномасленото мляко, обратно – може да го снижи.

До такъв извод са стигнали холандски учени, съобщава EurekAlert.

В основата на изследването е изучаването на ДНК на бактериите, които образуват флората на стомашно-чревния тракт. В него са взели участие повече от 1100 души.

Този анализ позволил да се изучи какви фактори влияят върху разнообразието на микробиома (стомашно-чревната флора, уникална при всеки човек), пише изданието.

Учените са стигнали до извода, че хората, които редовно употребяват йогурт (кисело мляко), имат по-голямо разнообразие от стомашно-чревни бактерии. Освен това броят им се увеличава при употребата на кафе и вино, докато пълномасленото мляко може да го намали.

„Открили сме 60 диетични фактора, които влияят върху разнообразието на полезни бактерии. Какво именно означава това, засега е трудно да се каже. Но съществува значителна корелация между разнообразието на стомашно-чревната флора и здравето: колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-добре“, казва изследователят Александра Жернакова.

Авторите подчертават, че техният анализ се явява уникален, тъй като те са изучавали флората на здрави хора, докато преди са изследвани само хора, страдащи от определени заболявания, свързани с неправилната работа на стомашно-чревния тракт.

„Обикновено изследователите изучават една конкретна област от ДНК, в която може да се различат различни групи бактерии. Ние съпоставихме всички ДНК на бактерии, за да получим по-подробна информация за типовете бактерии“, казват авторите на изследването.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори