Любимите цветове на креватните дървеници

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Piotr Naskrecki
Антония Михайлова

Американски учени са се опитали да изяснят дали креватните дървеници различават цветове и какви цветове предпочитат. Резултатите от експеримента са публикувани в изданието Journal of Medical Entomology.

Учените спретнали в Петриеви панички „убежища“ за дървеници, изработени от цветен картон. Насекомите имали 10 минути за избор на една от „къщичките“. Освен това в хода на експеримента дървениците били сменяни по пол и възраст, поставяни в Петриевите панички гладни и сити, на групи и поотделно.

Изследователите установили, че креватните дървеници предпочитат черен и червен цвят, а се опитват да избягват жълт и зелен. Цветът се оказал значим критерий при избора на убежище.

„Първоначално мислехме, че привързаността към червеното е предизвикана от червения цвят на кръвта, с която се хранят дървениците. Но по резултатите на изследването можем да кажем, че причината е в друго – дървениците сами по себе си изглеждат червени, затова и бягат в съответното убежище, за да си намерят там роднини“, разказва Корина Макнийл, един от авторите на изследването.

© Piotr Naskrecki

© Piotr Naskrecki

Изборът на цвят се определя и от множество други фактори, твърдят учените. Пристрастията на насекомите се менят с възрастта, за разлика от близостта с други особи и степента на ситост. Но неприязънта към жълтото и зеленото при всички паразити е свързана с това, че тези цветове напомнят на ярко осветени зони.

Изследователите предупреждават, че страдащите от нападение на дървеници не следва незабавно да изхвърлят червените и черни чаршафи и да си купят зелени и жълти.

„Изборът на цвят сам по себе си няма да постави преграда на пътя на паразитите. Само в съчетание с други средства за борба с вредните насекоми“, резюмира Макнийл.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори