Как би изглеждал светът без лед?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

На Земята има повече от 5 милиона кубически мили (почти 21 милиона кубически километра) лед. През времената е имало периоди и с повече и с по-малко лед, пише Zmescience. Имаме навика да си мислим, че ледът е част от непреходната реалност, но всъщност природата му е доста променлива.  Температурите се вдигат постоянно, ледените шапки се разтапят, нивото на океаните се покачва и въпреки че пълното разтопяване на леда няма да се случи в скоро време, вижте как би изглеждал светът без лед.

Северна Америка

2917641025

Флорида ще бъде изцяло потопена, както и по-голямата част от източното крайбрежие. Хълмовете на Сан Франциско ще станат архипелаг от острови, а крайбрежието на Калифорния ще стига до Сан Диего, не че ще има Сан Диего. По-голямата част от Аляска ще остане само далечен спомен, когато целият лед от Гренландия се разтопи. По-голямата част от Мексико и Централна Америка ще бъдат наводнени и градове като Ню Йорк, Хавана, Маями и Бостън ще бъдат на метри под морското равнище.

Южна Америка

456668374

Нещата не са много по-различни в Южна Америка. Басейнът на Амазонка ще се наводни и големите градове наблизо също ще попаднат под вода. Ако се стопи всичкият лед, Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Джорджтаун и Парамарибо няма да съществуват. Тихоокеанското крайбрежие ще е защитено от Андите, но източното крайбрежие ще бъде избутано много навътре от водата.

Европа

779866095

Може би най-много ще страда Европа – страни като Холандия, Белгия и Дания ще се превърнат в малки острови. Същото се отнася и за северната част на Германия. Нормандия няма да е над морското равнище, също както Лондон и Източна Англия. Водата ще отнеме територии в Италия, Испания и Русия. Балтийските държави ще станат доста по-малки. Що се отнася до градовете, Венеция ще потъне първо, след нея Лондон, Мадрид, Барселона, Амстердам, Хелзинки, Стокхолм, Дъблин, Одеса, Рим и други. Северноафриканските градове също ще бъдат разрушени, защото Средиземно море вече ще е свързано с Черно и Каспийско.

Африка

1379613597

Африканският континент ще бъде най-малко засегнат от покачването на морското равнище. Все пак Гамбия и Сенегал ще бъдат напълно потопени. Египетските градове Кайро и Александрия ще се превърнат в блата, а Кейптаун ще се намокри обилно.

Азия

2914484020

Щетите за азиатския континент ще са главозамайващи. Цял Китай ще е под вода (колко хора живеят там!). Други две гъстонаселени държави – Индия и Бангладеш – ще изпитат гнева на водата, защото целите им крайбрежни части ще бъдат потопени. Индонезия, където живеят 250 милиона души, ще загуби половината от територията си. Карско море ще погълне голяма част от Сибир.

Австралия

1029539065

Езерата в Източна и Централна Австралия ще се слеят и ще имат частичен достъп до океана на юг. Повечето от тихоокеанските острови са потопени или напълно, или частично. Тънка линия, минаваща по цялото крайбрежие, ще бъде потопена, но по тази тънка линия живеят няколко милиона души.

Антарктида

3170667187

На Антарктида вече няма да има лед. Половината континент ще се намира под вода. Ще останат само планини и високи плата.

Това е доста екстремен сценарий. Ледът на Земята няма да се разтопи изцяло в скоро време, но дори когато малка част се разтапя, това може да причини огромни щети, а дори и малко покачване на температурите може да причини големи разтопявания.

Всички изображения са дело на National Geographic Society – Jason Treat, Matthew Twombly, Web Barr, Maggie Smith, NGM Staff. Art: Kees Veenenbos.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори